Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 oktober 2011

Zweven

Nog even en het is zo ver: dan kunnen Slovaakse kindertjes en tieners gaan genieten van een fruitdrankje voor kinderen en een energiedrank met "zwevende vitaminebolletjes". Het staat te lezen bij EVMI. Zwevende vitaminebolletjes: het klinkt wel ontzettend cool natuurlijk.

Behalve dat de bolletjes naar gummibeertjes smaken, vervaardigd zijn uit polysacharide en de vitamines B3, B6, B7 en B12 bevatten, komen we niets te weten over het product. Geen woord over het waarom bijvoorbeeld. Zo ver zijn we dus kennelijk al gekomen, dat we de bestaansreden van dit soort uitvindsels (we zouden twintig jaar geleden wel om minder de term Frankenstein food hebben gebruikt) voor kennisgeving aannemen. Evenmin krijgen we te horen of de Slovaken voor deze triomf der techniek straks naar de super of toch naar de apotheek moeten.

Tja, het is een oplossing natuurlijk. Kinderen hebben in hun eetpatroon te weinig B-vitamines en te veel felgekleurde frisdrankjes, dus stoppen we de B-vitamines in de frisdrankjes. Nu kunnen ze van de frisdrankjes niet genoeg binnenkrijgen. En als blijkt dat ze ook te weinig vezels eten, kunnen die vezels ongetwijfeld ook zwevend in het fruitdrankje worden ondergebracht--met 12% fruit zal het spul van zichzelf niet bijzonder vezelrijk zijn. En zo kunnen we door, tot uiteindelijk alles wat junior aan gezonde voeding laat staan als vanzelf zijn fruitdrankje komt binnengezweefd.

Zo schrijdt de technologie voort. We hoeven straks nergens meer over na te denken om onszelf geheel verantwoord te voeden en koken hoeft ook al niet meer. Als we, tot slot van dit uiterst geavanceerde evolutieproces, de flesjes met drankjes nu ook nog aan boomtakken hangen, is er uiteindelijk niets meer dat ons van de apen onderscheidt. Wat is de vooruitgang toch mooi.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home