Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 september 2011

Waar gehakt wordt

Doorwerken na je pensioen, het is een actueel onderwerp en schijnt fiscaal ook heel aantrekkelijk te gaan worden. Mogelijk was het dat al voor academici, want bij hen is het eerder regel dan uitzondering. Ik had zelf het ietwat naïeve idee dat de afscheidsrede van prof. Katan het einde van een tijdperk zou inhouden, maar niets blijkt minder waar. Sterker, ik heb de indruk dat ik nog nooit zo veel van hem gelezen heb. Zo stond hij afgelopen weekend weer in de NRC. Zoals gewoonlijk wond hij er geen doekjes om in zijn betoog over statines.

Die statines, vindt Katan, zijn voor ons ontzettend belangrijk. Zó belangrijk dat ze in feite maar het beste in de margarine kunnen worden gestopt. Helaas, zo verzucht hij, zullen de margarineproducenten dat wel niet durven. Ze zijn namelijk bang voor Antoinette Hertsenberg, die in het programma Radar al eens met statines de vloer aanveegde. Wat Katan dáárvan vindt, dat steekt hij evenmin onder stoelen of banken. Het woord "crimineel" valt nog net niet, maar onverantwoordelijk vindt hij het allemaal wel.

Enfin, hij heeft nog hoop. Misschien een Wageningse starter? In elk geval wordt het dan eens te meer zaak om op uw ingrediëntendeclaraties te letten, want Katan is niet de enige die graag de scheidslijn tussen de voedings- en de farmaceutische industrie wil slechten. Stop de medicijnen in het eten en niemand kan er nog omheen. Daar wordt iedereen beter van. Alleen de TROS, die maar niet wil ophouden simulanten in rolstoelen met huilverhalen over de vermeende oorzaak van hun spierpijntjes voor de camera te brengen, staat het Utopia nog in de weg.

Ik ben even voor de aardigheid de bijsluiter gaan opzoeken van de veelgebruikte atorvastatine Lipitor. Die is toch wel heel veelzeggend. Zo mag je Lipitor niet gebruiken bij leverproblemen, als je zwanger bent of kunt worden of zelfs maar seks hebt en de pil niet gebruikt, als je borstvoeding geeft of als je een myopathie hebt. Verder is Lipitor toch niet zo'n heel dikke aanrader voor mensen met nier- of schildklierproblemen, voor zware drinkers en voor voormalige leverpatiënten.

Wie zo'n likje statineverrijkte margarine dagelijks op zijn brood gaat smeren kan ook maar beter geen aandoening van het immuunsysteem, bacteriële infectie, andere problemen met de lipidespiegel, angina, verhoogde bloeddruk, angst of andere psychische aandoeningen of HIV hebben, want de medicijnen daartegen moeten onverbiddelijk de deur uit, net als orale anticonceptiva (ojee, zie boven), maagzuurremmers en anti-epileptica.

En dan hebben we het nog niet over de bijwerkingen gehad (zo weinig dat je geen dokterscontrole of bloedonderzoek nodig hebt, orakelt Katan). Goed, minder dan 1 op de 10.000 gebruikers van Lipitor krijgt last van angioneurotisch oedeem of afbraak van spierweefsel, zodat in elk geval minder dan 3000 Nederlanders iets écht heel ergs zullen krijgen, terwijl nog eens maximaal 1500 personen elk in de prijzen vallen met Stevens-Johnson syndroom (ernstige blaarvorming van de huid, mond, ogen en geslachtsdelen), erythema multiforme (huiduitslag met rode onregelmatige vlekken), veranderingen in het smaakgevoel, stoornissen van het gezichtsvermogen, leverfunctiestoornis, gehoorverlies, gynecomastie (borstvergroting bij mannen en vrouwen) en beschadiging van de pezen.

Dat tussen de 150.000 en 1.500.000 landgenoten last gaan krijgen van misselijkheid, buikpijn, verstopping, winderigheid, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, spierpijn, zwakte, diarree, slapeloosheid, duizeligheid, pijn op de borst, allergische reacties, gevoelloosheid bij aanraking of tintelingen in vingers en tenen, vermindering van het voelen van pijn of aanraking, gewrichtspijn en rugpijn, zwellingen in het bijzonder van de enkels (oedeem), vermoeidheid, huiduitslag en jeuk, terwijl nog eens tussen de 15.000 en 150.000 mensen last zullen krijgen van gevoeligheid van de spieren, hepatitis, geelzucht en rhabdomyolyse, ach ja--je moet wat over voor de verlaging van de nationale cholesterolspiegel. Waar gehakt wordt, vallen spaanders, nietwaar?

Tja, en dan kun je nog wel gaan beginnen over de 1500 tot 15.000 Nederlanders die kans maken op anorexia, afgenomen gevoel voor aanraking en pijn, braken, huiduitslag, spierkrampen, onverwachte bloedingen of kneuzingen, oorsuizen, gewichtstoename, geheugenverlies, netelroos, zich onwel voelen, impotentie, haaruitval, pancreatitis, en verhoging en verlaging van de bloedsuikerspiegels (fijn voor diabetici), maar daarmee laat je maar één ding zien: dat je zo'n vermaledijde Radar-kijker bent die lak heeft aan de volksgezondheid.

Nee, de hemel beware ons voor goedbedoelende wetenschappers die de volksgezondheid willen aanpakken met de botte bijl en daartoe ons voedsel liefst vol zouden stoppen met medicijnen tegen allerlei bestaande, toekomstige of vermoede kwalen. Vooral als genoemde wetenschappers het doen voorkomen of je een brontosaurus bent als je vindt dat je naar de dokter gaat als je ziek bent en naar de kruidenier als je honger hebt.

Brrr.

5 Comments:

 • At 13 september 2011 om 14:32, Anonymous Anoniem said…

  Blij dat ik niet aan margarine doe....

   
 • At 13 september 2011 om 16:10, Blogger PaulO said…

  ... en deze boterverbruiker dieselde lekker door. Nix geen margarine voor mij, ik ga voor het echie.

   
 • At 13 september 2011 om 19:28, Anonymous Nico said…

  Zoals die andere twee het al zegden: wie eet er nu margarine?
  Nog net in het noorden van Frankrijk wat overheerlijke reuzel gekocht: eat that!

   
 • At 13 september 2011 om 20:47, Anonymous Anoniem said…

  Zelden heb ik de behoefte om op een stukje te reageren, terwijl ik hier toch regelmatig iets lees. Deze keer dacht ik na het lezen: "Amen!" Helemaal mee eens, niets aan toe te voegen.

  Hopelijk krijgen Katan en kornuiten nooit, maar dan ook nooit hun zin. Laat dat gerotzooi met ons eten, dat opdringen van zinloze farmaceutica en die massale betutteling alsjeblieft ophouden. En als ze dat dan tóch willen doen, laat ze dan maar eens beginnen met adviseren dat het volk weer gewoon boter en reuzel moet gaan eten, dan komt het met die cholesterolspiegel ook wel weer goed.

   
 • At 13 september 2011 om 21:40, Anonymous Druppels said…

  Wat zou het toch heerlijk zijn als (ex-)Professor Katan een keer uit zijn ivoren toren treedt, zich op het enge wereldwijde web begeeft, ver weg van het podium met slaafse BNR journalisten (ja, u, mevrouw Pijpers) en gewoon eens punt voor punt uitlegt waarom Eetschrijver het helemaal bij het verkeerde eind heeft, onderbouwd met argumenten die hout snijden en voorzien van wetenschappelijk "bewijs" wat niet gesponsored is door Unilever... Zucht...

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home