Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 augustus 2011

Plus geeft 30% minder

Kijk, even duidelijk: minder vlees eten is goed. Onze planeet kan namelijk een bevolking van 7 miljard carnivoren van westers kaliber niet aan. Zelf eet ik nog maar hooguit drie keer per week een vleesmaaltijd. En dat vlees komt nóóit van de kiloknaller.

Ik kan die vleesvermindering dus prima zelf regelen en heb er geen behoefte aan dat mij een stuk "vlees" wordt verkocht dat in werkelijkheid voor eenderde uit plantaardige bestanddelen van mij onbekende kwaliteit en herkomst bestaat. En in elk geval ga ik op mijn achterste benen staan als zoiets als "vlees" wordt geëtiketteerd. Dat is namelijk bedrog, en in strijd met de warenwet--ongeacht de nobele zaak die men ermee zegt te dienen. Ik zou het tenslotte ook niet accepteren dat men mij een runderlapje als tonijn verkoopt met als argument dat de tonijn een bedreigde vissoort is.

Robert Jan van Houten (dank!) kan dus gerust zijn: ook Plus zal ik goed in de gaten houden nu het een kloon van de AH-prijswinnaar op de markt gaat brengen. Ik vind het prima dat het gebeurt, op voorwaarde dat erop staat wat erin zit. En wat dat betreft, Plus: vertel ook eens wat meer over die plantaardige ingrediënten dan AH kennelijk nodig vindt. Want ook daarvan wil ik best graag weten of het allemaal een beetje verantwoord is. Voor sommige plantaardige producten worden namelijk ook halve regenwouden gekapt.

5 Comments:

 • At 26 augustus 2011 om 14:18, Blogger Johannecke said…

  en als het nu vervangen wordt door eiwitten... maar rijstemeel, als het paneermeel zou zijn was de wereld te klein

   
 • At 1 september 2011 om 21:09, Anonymous Jos Hugense said…

  Graag reageer ik, als producent van het door PLUS gebruikte ingrediënt Meatless, op uw kritiek op het recent geïntroduceerde vleesconcept. Vanzelfsprekend staat het u vrij om wel of niet minder vlees te eten, zoals u het ook vrij staat om dit op uw eigen manier te doen of met producten die voor een deel uit plantaardig materiaal bestaan. Maar uw kwalificatie dat het hier om “bedrog” zou gaan vinden wij onterecht. Op de verpakking wordt duidelijk gecommuniceerd dat het product uit een deel plantaardig materiaal bestaat. U heeft, getuige de inhoud van uw betoog, deze informatie ook zelf gelezen en begrepen. Bovendien wordt ook op de websites van de betrokken bedrijven duidelijk gecommuniceerd over wat het product is. Met de suggestie dat PLUS u 30% minder zou geven, suggereert u dat onze producten “niets” zijn. Meatless is een zorgvuldig ontwikkeld zuiver natuurlijk plantaardig product dat unieke nieuwe mogelijkheden biedt in voedingsmiddelen. U gaat er bijvoorbeeld geheel aan voorbij dat, naast de duurzaamheidsvoordelen, het gebruik van Meatless leidt tot een belangrijk lager vetpercentage in de producten zonder dat u dat proeft. U stelt ook dat het hier een AH kloon zou betreffen. Meatless (www.meatless.nl) houdt zich sinds 2005 bezig met dergelijke concepten en is koploper op het gebied van combinatieproducten. Het door PLUS geïntroduceerde concept is gebaseerd op onze kennis die door onze afnemers meer dan vier jaar geleden voor het eerst in marktconcepten werd gebruikt, lang voordat AH dat deed. Wat betreft de milieuvoordelen; Meatless is erkend door o.a. Blonk Milieuadvies als een van de meest duurzame eiwitbevattende voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn. (http://www.urgenda.nl/documents/Blonke.a.Milieu-effectenEiwitrijkevoeding.pdf) Onze producten zijn als enige op dit gebied voorzien van een LCA (Levens Cyclus Analyse) en bieden zeer grote voordelen op het gebied van landgebruik, energiegebruik, watergebruik, broeikasgasuitstoot, biodiversiteit en verzuring. Onze missie is om betere voedingsmiddelen te ontwikkelen, minder vet en met minder impact op het milieu. Wij hebben respect voor consumenten die niet kiezen voor onze producten of concepten, maar vinden het jammer dat diezelfde non-gebruikers kritiek leveren zonder kennis te nemen van kwaliteit en achtergrond van producten met Meatless en de grote mogelijkheden die combinatieproducten bieden. Mocht u nadere informatie wensen over dit en andere concepten bent u van harte welkom in ons bedrijf in Goes, of u kunt mij bereiken via jos@meatless.nl.
  Jos Hugense
  Directeur
  Meatless

   
 • At 1 september 2011 om 21:15, Anonymous Jos said…

  ..

   
 • At 1 september 2011 om 21:17, Anonymous Jos Hugense said…

  Graag reageer ik, als producent van het door PLUS gebruikte ingrediënt Meatless, op uw kritiek op het recent geïntroduceerde vleesconcept. Vanzelfsprekend staat het u vrij om wel of niet minder vlees te eten, zoals het u ook vrij staat om dit op uw eigen manier te doen of met producten die voor een deel uit plantaardig materiaal bestaan. Maar uw kwalificatie dat het hier om “bedrog” zou gaan vinden wij onterecht. Op de verpakking wordt duidelijk gecommuniceerd dat het product uit een deel plantaardig materiaal bestaat. U heeft, getuige de inhoud van uw betoog, deze informatie ook zelf gelezen en begrepen. Bovendien wordt ook op de websites van de betrokken bedrijven duidelijk gecommuniceerd over wat het product is. Met de suggestie dat PLUS u 30% minder zou geven, suggereert u dat onze producten “niets” zijn. Meatless is een zorgvuldig ontwikkeld zuiver natuurlijk plantaardig product dat unieke nieuwe mogelijkheden biedt in voedingsmiddelen. U gaat er bijvoorbeeld geheel aan voorbij dat, naast de duurzaamheidsvoordelen, het gebruik van Meatless leidt tot een belangrijk lager vetpercentage in de producten zonder dat u dat proeft.

  (vervolg in volgend bericht)

   
 • At 1 september 2011 om 21:18, Anonymous Jos Hugense said…

  (vervolg van vorig bericht)

  U stelt ook dat het hier een AH kloon zou betreffen. Meatless (www.meatless.nl) houdt zich sinds 2005 bezig met dergelijke concepten en is koploper op het gebied van combinatieproducten. Het door PLUS geïntroduceerde concept is gebaseerd op onze kennis die door onze afnemers meer dan vier jaar geleden voor het eerst in marktconcepten werd gebruikt, lang voordat AH dat deed. Wat betreft de milieuvoordelen; Meatless is erkend door o.a. Blonk Milieuadvies als een van de meest duurzame eiwitbevattende voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn. (http://www.urgenda.nl/documents/Blonke.a.Milieu-effectenEiwitrijkevoeding.pdf) Onze producten zijn als enige op dit gebied voorzien van een LCA (Levens Cyclus Analyse) en bieden zeer grote voordelen op het gebied van landgebruik, energiegebruik, watergebruik, broeikasgasuitstoot, biodiversiteit en verzuring. Onze missie is om betere voedingsmiddelen te ontwikkelen, minder vet en met minder impact op het milieu. Wij hebben respect voor consumenten die niet kiezen voor onze producten of concepten, maar vinden het jammer dat diezelfde non-gebruikers kritiek leveren zonder kennis te nemen van kwaliteit en achtergrond van producten met Meatless en de grote mogelijkheden die combinatieproducten bieden. Mocht u nadere informatie wensen over dit en andere concepten bent u van harte welkom in ons bedrijf in Goes, of u kunt mij bereiken via jos@meatless.nl.

  Jos Hugense
  Directeur
  Meatless

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home