Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 augustus 2011

Gestrekt

In het kader van de Afslanktip van de Dag: als u naar de super gaat, kunt u beter een karretje nemen dan een mandje. Tenminste, dat weet het AD ons vandaag in een komkommereditie te vertellen. Enigszins verbazend, want dragen lijkt toch--marginaal--meer energie te kosten dan rollen. Maar het zit anders.

Het heeft allemaal te maken met de houding van de arm. Die is bij het duwen van een wagentje gestrekt en bij het dragen van een mandje gebogen. En nu heeft Bram van den Bergh, psycholoog verbonden aan de Erasmusuniversiteit, ontdekt dat een gebogen arm sneller een beloningsgevoel oproept dan een gestrekte. En daardoor koop je--het staat allemaal als een huis--meer chocola.

De oplettende AD-lezer zal met enige verwarring hebben gekeken naar de foto bij het artikel. Daarop zien we een resoluut eigentijdse vrouw die het mandje in de hand van de, jawel, gestrekte arm draagt. Wie bij zijn volgende bezoek aan de buurtsuper even rondkijkt, zal zien dat veruit de meeste mandjeswinkelaars hun mandje zó dragen. Als ze het al dragen, want de meesten slepen het tegenwoordig achter zich aan, in elk geval bij 's lands grootste kruidenier, waar het in de schappen vermoedelijk wachten is op de komische DVD met struikelpartijen die zijn opgenomen middels de camera's in de winkel. Maar dat terzijde.

Bram van den Bergh had misschien beter even in zijn buurtsuper kunnen gaan kijken dan in een prentenboek uit het begin van de vorige eeuw, waarin de dames rond de dorpspomp een babbel maken, elk met heur rieten mandje bevallig aan de onderarm en al dan niet onder het genot van een smakelijk stukje chocola. Is er daar bij de Erasmusuniversiteit nou niemand die wetenschappers in dit soort situaties tegen zichzelf beschermt?

3 Comments:

 • At 11 augustus 2011 om 12:09, Blogger Angelika said…

  Of ze nou dik of dun zijn, het blijft een gek gezicht: al die mensen die hun karretje met gestrekte armen duwen ...

   
 • At 11 augustus 2011 om 16:39, Blogger Yneke Vocking said…

  Als ik al een blog zou moeten schrijven dan zou het ook echt over deze onzinconclusie gaan. Iemand die boodschappen doet met een mandje is namelijk een hele andere boodschapper dan iemand die de wekelijkse boodschappen doet met een kar.

  Wanneer ik rond vijven snel nog even met een mandje wat vergeten artikelen zoek of voor mezelf even wat te eten haal, ben ik meer geneigd me te laten verleiden tot een impulsaankoop dan wanneer ik met een lijstje in de hand of in mijn hoofd een flinke voorraad insla voor de hele familie....

  Er gaat veel onbewust maar omdat ik inderdaad mijn kar ook nog eens met gebogen armen duw, lijkt me deze conclusie helemaal belachelijk...

   
 • At 11 augustus 2011 om 20:15, Blogger Anja said…

  Leuk stukje. Het is inderdaad een conclusie van niets. Maar ik vind ook weer niet dat je - als je met een mandje winkelt - standaard impulsaankopen doet.

  Ik heb elke dag een rieten mandje bevallig aan mijn onderarm, waarmee ik mijn boodschapjes haal. Helemaal zen word ik ervan. Ik heb dan ook nog zo'n groenteman die dan zegt: "Het gaat wel in het mandje mee, zeker, juffrouw?" (Ik ben 27 en getrouwd) en ik geniet door te denken aan het lekkers wat ik ga bereiden. Weinig impulsigs aan dus. Behalve die pruim die ik gisteren proefde... en die ik toch écht niet kon laten liggen.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home