Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 juli 2011

Ingebouwde gezondheid met neveneffecten?

Soms is nieuws geen nieuws. Zo kreeg ik een linkje doorgestuurd naar een bericht dat niet van vandaag, maar van 20 januari is. Toch klonk het me bekend in de oren en inderdaad: deze bevindingen van professor Raoult waren al eerder langs gekomen. Van bronvermelding geen sprake natuurlijk: we schrijven driftig over op internet. Je zou denken dat twee maanden tijd genoeg is om zelf wat toe te voegen, maar nee.

Toch nog even over die probiotica. Ze worden gepresenteerd als een zegen voor de mensheid, maar ik ben er niet van overtuigd. Mijn eerste bezwaar is zuiver principieel: geneesmiddelen horen niet in de voedselafdeling van supermarkten.

Bij reguliere--niet als levensmiddel vermomde--geneesmiddelen zit een bijsluiter. Dat is niet voor niets: geneesmiddelen hebben soms bijwerkingen die de gebruiker ervan moet kunnen herkennen. Wie na het slikken van een alfablokker chronische hoofdpijn krijgt, kan aan de hand van de bijsluiter concluderen dat er vermoedelijk een verband is en in overleg met zijn arts besluiten om een ander geneesmiddel te gaan gebruiken.

Wie jarenlang elke dag Actimel drinkt omdat de reclame zegt dat je er zoveel weerstand van krijgt, heeft geen bijsluiter om te raadplegen wanneer het lichaamsgewicht gestaag zou gaan toenemen. Sterker, wie niet toevallig kennisneemt van de publicaties van professor Raoult, is zich van niets bewust en koopt, naast de dagelijkse portie Actimel, vermoedelijk ook nog een boek van rentenierend afslankgoeroe Sonja Bakker waarin te lezen valt dat er vooral veel eierkoeken moeten worden gegeten. Zo blijven de gezondheidsmagnaten die in het kielzog van de voedingsindustrie meedrijven, goed garen spinnen.

1 Comments:

 • At 22 juli 2011 om 14:29, Anonymous Anoniem said…

  Maar... als geneesmiddelen niet in de supermarkt thuishoren, waar moeten de knoflook en de broccoli dan naartoe? ;-)

  Met andere woorden, de grens tussen geneesmiddel en voedingsmiddel is vaak niet zo duidelijk.

  Los daarvan vind je dit misschien wel een interessante discussie over darmfloradrankjes:
  http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/probiotica_koester_je_darmflora_boost_je_immuunsysteem/

  fijne dag!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home