Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 juli 2011

Hoe fout is zout?

Van allerlei kanten, het Voedingscentrum voorop, horen we dat het absoluut minder moet met het zout in onze voeding. Nu is het waar dat kant-en-klaar producten vaak oneetbaar zout zijn. Kennelijk is het nog steeds niet doorgedrongen dat zout toevoegen makkelijker is dan zout ergens uit verwijderen. Hetzelfde geldt voor suiker.

Maar natuurlijk gaat het de voorlichters niet in de eerste plaats om de smaak, maar om onze gezondheid. Meer dan zes gram zout per dag is niet best voor ons. Ik heb al statistieken voorbij zien komen waaruit bleek dat de sterfte aanzienlijk zou afnemen als we ons allemaal aan die zes-gramnorm hielden.

Juist in dat licht is het opmerkelijk dat in diverse buitenlanden steeds meer studies komen die erop lijken te wijzen dat zout helemaal niet zo fout is. Eerder al kwam uit Leuven het bericht dat een behoorlijke zoutconsumptie zelfs de kans op een hartaanval kan beperken en nu is er in Groot-Brittannië weer een publicatie verschenen waarin wordt gemeld dat zoutreductie weliswaar tot een geringe verlaging van de bloeddruk lijkt te leiden, maar dat dit zich niet vertaalde in verminderde sterfte of incidentie van hartziekten.

Wat je daar nu weer mee moet als gewone sterveling? Ik wou dat ik het wist. We hebben in het verleden soortgelijke dingen over vet gehoord, vóór we erachter kwamen dat er heel veel verschillende soorten vet zijn met heel verschillende effecten die we ook nog steeds niet accuraat in kaart hebben gebracht.

Gelukkig is er maar één soort natrium. Dat zou het makkelijker moeten maken. De WHO is in elk geval nog categorisch: er is van geen enkele gezondheidsmaatregel zoveel baat te verwachten als van natriumreductie. Het Voedingscentrum vindt dat ook. Maar die studies dan?

Wat hadden Unk en Wunk het toch makkelijk...

4 Comments:

 • At 7 juli 2011 om 19:31, Blogger PaulO said…

  Yep, er is maar 1 soort natrium. Mischien toch eens een deel door kaliumzouten vervangen ...

  [ Slik door dagelijkse grote hoeveelheden vochtverlies nu zo'n 18 g Na-zout per dag, en moet dit zelfs aanvullen met Kalium en Magnesium. Bloeddruk: 90/60 (nog steeds te laag dus) ]

   
 • At 8 juli 2011 om 07:58, Anonymous Anoniem said…

  Een paar maanden geleden waarschuwden Nederlandse cardiologen er nog voor dat teveel zoutreductie juist hartkwalen in de hand werkt door onbalans in de elektrolyten-, zeg maar de mineralenhuishouding. Met name natrium en kalium zijn belangrijk. Aangezien natrium het enige mineraal is dat van nature nauwelijks in ons voedsel voorkomt is het belangrijk om zout toe te voegen. 'Teveel' zout in de vorm van enkele grammen is maar voor een uiterst klein deel van de mensheid schadelijk. De conclusies van onderzoeken zijn niet eenduidig maar ondersteunen als collectief zeker niet het beleid van WHO/Gezondheidsraad/Voedingscentrum. Je zou er haast een complot achter zoeken van de voedingsindustrie om ons nog meer 'nog gezonder' producten te laten kopen want minder zout.

   
 • At 11 juli 2011 om 20:17, Anonymous Anoniem said…

  Ik lees inderdaad ook de laatste tijd heel andere berichten over zout. Eet nu in elk geval gewoon wat ik lekker vind, en doe niet meer moeilijk zoutarm. De officiële voedingsvoorlichting lijkt nog wel eens af te wijken van wat er wetenschappelijk inmiddels helder is en dat maakt het voor leken dubbel moeilijk erachter te komen hoe het nou écht zit.

   
 • At 12 juli 2011 om 15:56, Blogger Jolanda said…

  Ondanks alle studies, de een voor en de ander tegen, moeten kant en klaar maaltijden, soepen en kruidenmengsels met gruwelijk veel zout gewoon verdwijnen dan wel veranderd worden. Zodat smaak voorop staan, niet zout.

  De standaard maggismaak, honigsmaak verdwijnt dan en iedereen kan zelf bepalen hoe die een maaltijd neerzet. Gewoon lekker en gezond.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home