Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 juli 2011

Foodblogevent: de oogst

Soms denk je dat je duidelijk bent, en dan ben je het niet. Is dat erg? Soms wel en soms niet. In dit geval in elk geval niet, want zo komen er weer wat onverwachte elementen binnen in het evenement (zoals ik het maar gewoon zal noemen). En onverwacht is leuk, vooral bij eten.

De bedoeling was een recept in te sturen met ingrediënten die met geen mogelijkheid bij de super in de buurt te krijgen waren. Ik geef toe dat dat rekbaar is: ik zou béarnaise zo'n recept vinden omdat in mijn buurtwinkelcentrum geen enkele super dragon in huis heeft. Een kokende kennis van mij in Hilversum denkt daar anders over, want hij woont tegenover een Jumbo. Eigenlijk goed nieuws: kennelijk is in supermarktparadijs Nederland de eenheidsworst nog steeds niet helemaal troef.

Hoe dan ook waren er tien inzendingen beloofd en kwamen er uiteindelijk negen. Daarvan waren er twee van niet-bloggers die hun recept in de reactiepagina plaatsten en zeven van bloggers. Van die zeven waren er twee met ingrediënten die weliswaar allemaal ook in de supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die niet in de super gekocht waren. Van de zeven deelnemende blogs waren er bovendien drie geen echte foodblogs: één is een gezondheidsblog met de nadruk op voeding, één een wijnblog en één noem ik dan maar een regio-lifeblog. Diversiteit dus. En ik hou van diversiteit, vandaar dit thema. Al vind ik het dan weer helemaal niet erg dat twee van de recepten met zuring zijn.

De recepten dan, in volgorde van binnenkomst:

Van PaulO, geen blogger maar wel sinds jaar en dag Eetlezer, komt het recept voor zuringsoep.

1 zoete ui
350 g zuring (schoongemaakt gewicht), de bladeren met nerf, niet de stelen
1,5 liter -zelfgetrokken- kippenbouillon
3 flinke aardapelen (vastkokers), in blokjes, formaat dobbelsteen
vlees van 4 zelfgebraden kippenpoten (het smakelijkste deel van de kip)
Ongeslagen slagroom (*)

Ui snipperen en aanzetten in wat roomboter, afblussen met de bouillon.
Wanneer kookpunt bereikt, vuur temperen en grof gesneden zuring toevoegen
Na 10 minuutjes met de mixer dor de pan.
Aardappelblokjes toevoegen en op sudderplaatje tot de blokjes gaar zijn.
De uitgetrokken flinters kippenvlees toevoegen.
Proeven voor eventueel zout en peper
Roomkannetje op tafel, schenken naar eigen behoefte.

! Zelf hou ik van vermicelli in de soep, maar voor mijn (Poolse) vrouw zou dit al genoeg zijn.
De middenweg die ik volg is om tijdens het garen van de aardappelblokjes ook een handvol orzo (lijken rijstkorrels, maar zijn van pasta) toe te voegen.
Ik hou nou eenmaal van soep met wat meer vulling ...
Mischien nog wat dunne sliertjes ongekookte zuring ter garnering (vergeet ik altijd)

(*) Omdat ze o.a. in Polen frequent en veel zuring eten, dat rijk is aan oxaalzuur mengt men daar altijd ladingen room door de soep. Dit zg. ter voorkoming van nierstenen. Maar daar zijn ze sowieso gek op calciumtabletten die voor welhaast elke klacht of preventief ter ontgiftinging met ladingen worden ingenomen. Volgens mij hebben ze juist daardoor juist meer kans op calciumstenen in de nieren dan de rest van Europa ...

Ook de tweede bijdrage is een zuringsoepje. Dit komt van het blog Ontdekking van Groningen, waar ik regelmatig kijk. Een erg leuk blog! Ik ga binnenkort eens op jacht naar zuring om beide soepjes te maken, die veel met elkaar gemeen hebben. Benieuwd welke ik de lekkerste vind!

Ook Clo heeft geen blog. Wel houdt ze van kalfstong, iets wat je inderdaad doorgaans niet bij de (Nederlandse) super vindt. Laatst werd het door iemand besteld bij mijn slager en hoorde ik een andere klant zeggen "Gétver, opeten waar zo'n beest mee in zijn bek heeft gelopen". Ik nam me onmiddellijk voor méér kalfstong te eten. Ik eet liever wat zo'n beest in zijn bek heeft gehad dan wat bij Unilever over zo'n lopende band is gerold, maar dat zal wel raar van mij zijn.

1 (gezouten) kalfstong
1 prei
1 uit
1 winterwortel
1 bosje selderijblad
1 bouquet garni (laurier, peterselie, thijm etc.)

Tong 2 uurtjes in koud zout water laten trekken. Daarna alle ingrediënten zachtjes laten koken, zo'n 2 uur lang. Tong ietsjes laten afkoelen en dan "pellen" (hard vel eraf halen. Dat is dan de basis. Je kunt 'm vervolgens warm met bv een madeirasausje eten, of koud, ook heel lekker, of als onze favoriet hier: laten afkoelen,in plakjes snijden, even door de bloem en dan bakken voor een krokant laagje. Top!

Ingrid Larmoyeur heeft een wijnblog, Vinissima. Haar recept is voor kipfilet gemarineerd in limoncello en citroentijm, en dat laatste is haar weg-van-de-supermarkt-ingrediënt. Als u het nog nooit geproefd hebt, ga er dan naar op jacht, want het is een heerlijk fris kruid. Bij een tuincentrum vindt u waarschijnlijk wel een plantje.

Het volgende recept komt van een flexitarisch blog, van Fiona Ivanov. Een buitengewoon lezenswaardig blog, al was het alleen maar om de filosofie van het flexitarisme, die voor mensen die een vega-leefstijl moeilijk vol te houden vinden heel interessant kan zijn. In kort bestek eet een flexitariër in beginsel geen vlees, maar doet niet moeilijk als een gerecht lekkerder blijkt te smaken door toevoeging van wat bouillon of een stukje vis. Haar prachtige recept is een rijstvelpakketje met radijs, avocado en tofu. Het klinkt heel avontuurlijk.

Chef Mama van het leuke blog Marsepein doet ook mee en dat is leuk, want van haar had ik het stokje overgenomen. Zij gaat graag een blokje om voor roggemeel en bakt daarvan een watertandend klinkende ontbijtkoek met twee soorten gember. Ze geeft ook een interessante beschouwing over het concept "weg van de supermarkt" dat ik interessant vind omdat--zoals ik me maar verstout om te verklappen--zij haar boodschappen doet in hetzelfde winkelcentrum waar ik zoveel over foeter. Zeker lezen!

Elisabeth is gewichtsconsulente. Zij kocht ingrediënten die ook bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die bij de groentenspecialist en bij de ambachtelijke slager natuurlijk véél beter zijn. Bovendien kom je nog eens dingen tegen waarvan de modale supermarktklant het bestaan niet eens vermoed. Overigens gaat er lavas in haar recept, en dat heeft mijn Appie niet. Toch écht weg van de super dus, haar recept voor rosbief met boontjes en aardappelen.

Vervolgens kwamen er drie deelnemers die allemaal vonden dat ze op de valreep waren. Die moeten maar eens met mijn opdrachtgevers praten om te horen hoe scherp ik soms aan de wind zeil, qua deadlines. Sietske heeft een blog gewijd aan de zilte zee en kookt met kokkels, inderdaad een rijkdom uit eigen land die de modale Nederlander nauwelijks kent. Een schande is het. Moge het recept voor kokkels op zijn Portugees voor een gigantische boom in de verkoop van dit smakelijke schelpdier leiden!

Tonia deelt de verzuchtingen van Chef Mama en bakt een volkorenbroodje. Volkomen bezopen is het inderdaad dat de meeste supermarkten niet verder komen dan bloem, soms nog wat onbestemd volkorenmeel van even jammerlijke kwaliteit en uiteraard 37 varianten kant-en-klare broodmix waarvan het eindproduct doorgaans voor geen meter te hachelen is. Maar dat, eetlezer, is mijn eigen tirade.

De allerlaatste inzending kwam van Es. Haar site Es' Factory (winkel, workshops en weblog) was net naar een andere server verhuisd en zo kreeg ze haar rabarberijs uit allemaal ingrediënten van het boerenland (allemaal in theorie ook bij de supermarkt verkrijgbaar maar ik heb zo'n idee dat haar ijs dan héél anders smaakt) nog maar net op tijd online. Kennelijk heb ik Es weten te inspireren, wat leuk is. Bij deze een virtuele révérence.

Het is een heel aardige oogst, vind ik zelf, en het valt nog niet mee om uit dit peloton iemand te kiezen die het stokje overneemt, wat nu mijn voorrecht is. Ik ga die keuze, met uw welnemen, even over het weekend heen tillen en hoop ze maandag bekend te maken.

4 Comments:

 • At 1 juli 2011 om 21:29, Anonymous Gerry/Gewoon Lekker Gewoon said…

  Hoi, ik was laat, echt laat, maar het was nog steeds 30/6 en ik sta niet tussen de inzendingen! Probleempje? Gr, Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

   
 • At 1 juli 2011 om 21:44, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Sorry, ik heb je gewoon gemist bij de roundup. Weet niet hoe het komt. Zal er nog even een extra postje tegenaan gooien, maar dat wordt waarschijnlijk wel morgen.

   
 • At 2 juli 2011 om 01:06, Blogger Angelika said…

  Ha GJ, leuk dat je ook mijn blog leest!
  Nog zoiets wat niet in de supermarkt te koop is: Dankzij jouw tip ontving ik vandaag m'n Raspberry-Maxx Prepaid Pakket. Geweldig!

   
 • At 2 juli 2011 om 17:18, Blogger Es said…

  Leuk stukje is het geworden! Het klopt, eigenlijk kun je alles wel kopen in de supermarkt...
  Maar goed.
  Zelfs de eieren zijn van mijn eigen kippen. Daar staat geen stempel op. Ha!
  Kijk.
  Vind maar eens een ei zonder stempel in de supermarkt. Onmogelijk.
  ;-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home