Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 mei 2011

Ondergronds op herhaling

Er zijn van die dagen dat je onderwerp zich vanzelf aandient. Vandaag is zo'n dag. Vanmorgen werd immers bekendgemaakt waar culi's al reikhalzend naar uitkeken: de datum voor alweer de vierde undergroundboerenmarkt. Dat wordt zondag 19 juni, ongetwijfeld op een plek "ergens in Amsterdam".

Waarom niet gewoon verteld waar? Omdat het in Nederland--behalve, vreemd genoeg, op Koninginnedag--niet is toegestaan voedsel te verkopen buiten de reguliere kanalen om. Rare regel dus eigenlijk, gezien die uitzondering. Goed, voedselveiligheid is belangrijk, dan zien we maar weer eens nu in Duitsland problemen zijn ontstaan met een nieuwe "superbacterie" op groenten, maar je zou denken dat dat dan ook op 30 april geldt. Maar nee: dan mag iedere nitwit op straat in de gloeiendhete zon hamburgers roosteren waarvan niemand een idee heeft waaruit ze bestaan, hoe ze bewaard zijn en of de verkoper ook enige sjoege van voedselveilig bereiden heeft. Je moet concluderen dat hier eerder bureaucratie in het spel is dan principes.

In elk geval is de Amsterdamse politie nog meermaals komen controleren op de locatie van de vorige undergroundboerenmarkt, waar natuurlijk nooit meer een undergroundboerenboef te vangen is geweest. De locatie van het komende evenement blijft ook weer tot op het laatste moment geheim en wie de kanalen niet kent, vist achter het net. De beste manier om dat te voorkomen is op het onvolprezen Twitter te zoeken op de hashtag #undergroundboerenmarkt. Wie er zelf iets wil gaan verkopen, neemt contact op met marjan(appeltaartje)talkinfoodPUNTnl. Zij is in haar eentje de strenge ballotagecommissie.

Even voor de duidelijkheid: boeren zul je op de undergroundboerenmarkt niet vinden. Sterker, het evenement is alleen toegankelijk voor (semi-)hobbyisten die geen deel uitmaken van de reguliere distributiekanalen. Eigenlijk een markt voor microproducenten dus, maar dat maakt het allemaal des te leuker.

Vorige keer verkocht ik er niet alleen Louisiana style knoflookmayonaise en frambozenmeringues, maar zorgde ik er bovendien voor live muziek. Wat ik er deze keer kom doen? Dat weet ik nog niet zeker--helaas ziet het er zelfs naar uit dat ik verstek moet laten gaan wegens in het buitenland, al voor de derde keer. Eerlijk zeggen? Daar baal ik stevig van. Want de undergroundboerenmarkt is leuk, en voor iedereen in Nederland die er niet bij is geldt dat hij/zij ofwel ongelijk heeft, ofwel bij de politie is.

EDIT: Eten verkopen door particulieren schijnt op Koninginnedag ook verboden te zijn. Daar schijnt zich alleen op die dag gewoon niemand zich iets van aan te trekken. Soms grijpt de sterke arm der wet zelfs in, wordt mij verzekerd. Dat u 't maar weet.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home