Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 mei 2011

Hartig nieuws

Tja, ik roep het al jaren: de wisselwerking tussen voeding en gezondheid is zó complex, dat we voorlopig de hele waarheid nog niet boven tafel hebben. Daarvoor eten we simpelweg te gevarieerd. Om nog maar te zwijgen van de complexiteit van individuele voedingsmiddelen.

Nu zout weer. De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft er iets over te vertellen: acht jaar studie aan de KU Leuven zou hebben uitgewezen dat flink zout eten lang niet zo slecht zou zijn als we dachten, en dat het zelfs de kans op een hartaanval kan beperken.

Inderdaad: "kan beperken", staat er. Wat dat betreft wel jammer dat zo'n website die van deze ontdekking melding maakt, dat meteen weer opschaalt tot "Zout verlaagt kans op hartaanval". Kijk, dat staat dus nergens, maar vreemd genoeg staat het wel als kop boven elk artikel over de studie dat je op internet vindt. Nee, natuurlijk is dat helemaal niet vreemd, want we weten al dat de pr-jongens van de verschillende universiteiten niet vies zijn van een vet aangezette kop boven een persbericht, zonder veel relatie met wat de onderzoekers in feite hebben aangetroffen.

Als koppensnellende lezer mag je dus nu gerust weer geloven dat zout het nieuwe Becel Pro-Activ is, terwijl Prof. Staessen nog wel nadrukkelijk stelt dat beperking van de zoutinname een goed idee blijft voor mensen met hoge bloeddruk of eerdere hartproblemen. Eigenlijk is dat gewoon misdadig.

Want inderdaad: niks "zout is goed voor je hart". Vermoedelijk dan. Verzorgd schrijven is namelijk niet iedereen gegeven, getuige het uiterst verwarrende begin van de slotalinea. Enfin, andere media hebben gelukkig een betere eindredactie. Maar kennelijk geen kritische, gezien die kop dus.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home