Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 mei 2011

(geen) Komkommertijd

Eerst kwamen ze nog even uit Duitsland, maar onze oosterburen waren slachtoffer, geen dader. Ze kwamen in feite uit Spanje en hoewel NOS-nieuwslezer Rachid Finge nog even meldde dat ze van een Nederlandse teler kwamen, bleek ook dat niet waar.

Feit is dat er komkommers in omloop zijn waar je ziek van wordt, en goed ziek ook. Ze zijn besmet met de EHEC-bacterie, een variant van e-coli die ook gezonde mensen stevig te pakken kan nemen. De bacterie is afkomstig uit de veeteelt; de komkommers raken besmet doordat ze met dierlijke mest worden geteeld.

Vervelend is dat de consument onmiddellijk van geen komkommer wil weten. Op zich wel begrijpelijk onder het motto "liever blode Jan dan dode Jan", maar zuur voor de Nederlandse telers die part noch deel hebben aan dit probleem en voor wie het seizoen nu zo ongeveer aarzelend moet beginnen.

Ro Bergenhenegouwen, de "komkommerman" van Twitter, was in elk geval woest: "Heel het voorjaar aan het vechten tegen Spaanse dumpkomkommers en nu helpt Spanje buiten zijn seizoen onze consument naar de sodemieter! Bedankt Spanje!".

Nou doet Spanje dat natuurlijk niet alleen. Sterker: wij zouden hier niet één Spaanse komkommer eten als we (zowel in als buiten het seizoen) niet zo van goedkope komkommers hielden en de super ons daarin niet graag terwille zou zijn. Hetzelfde geldt overigens voor Duitsland, en natuurlijk gaat het ook niet alleen over komkommers.

Nu kunnen dit soort dingen in principe overal voorvallen, maar feit is wel dat Spanje, net als Frankrijk overigens, duidelijk minder alert lijkt op voedselveiligheid dan andere EU-landen. Hier zien we de keerzijde van het verenigde Europa: de interne markt is vrij, maar elk land is vrij om zijn eigen eisen te stellen. De bureaucratie kan ons, kortom, niet helpen.

Wie wel? Wijzelf! Wij zouden gewoon kunnen besluiten dat wij niet zo nodig voor een dubbeltje op de eerste rang hoeven te zitten en allerlei goedkope groenten en fruit over het hele continent laten reizen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu en voor de smaak van wat er bij ons op tafel komt, maar ook voor de Nederlandse landbouw. En, zoals opnieuw blijkt, soms ook voor onze eigen gezondheid.

Ik heb hier een Nederlandse komkommer van een prima teler en ik ga die straks eens lekker opeten. En ik spreek u maandag weer.

3 Comments:

 • At 28 mei 2011 om 18:09, Anonymous stijn nieuwendijk said…

  Zo is dat. Tot dezelfde conclusie komen sommigen in Duitsland ook, zie http://www.foodfreak.de/2011/05/die-gurkenpanik/.

  En elk nadeel hep z'n voordeel. Het levert een een prachtig nieuwe woord op: Gurkenpanik. Zou zo een toneelstuk van Van Warmerdam kunnen zijn.

   
 • At 31 mei 2011 om 17:00, Anonymous Alberto said…

  "feit is wel dat Spanje, net als Frankrijk overigens, duidelijk minder alert lijkt"

  Het werkwoord "lijken" duidt op een vermoeden van minder alertheid, maar hoe kan het dan tegelijk ook een "feit" zijn?

  Bovendien is het nog helemaal niet duidelijk waar de besmetting ontstaan is.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2439788/2011/05/31/Spaanse-komkommer-niet-de-verspreider-EHEC-bacterie.dhtml

  De overhaaste (tot nu toe onterechte) beschuldigingen aan het adres van de Spaanse telers, zorgen daar nu ook al dagenlang voor een enorme financiële schade.

  Een beetje nuance zou dus welkom zijn van de pen van een eetschrijver.

   
 • At 15 oktober 2011 om 22:13, Anonymous Gehaktballen maken said…

  Niets komkommertijd! ik heb heel veel informatie kunnen vinden voor mijn blog !

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home