Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 april 2011

Loze verdachtmakingen

Ja hoor, we hadden weer eens een verdachte. Een smakelijk nootje, rijk aan vezels, meervoudig onverzadigde vetzuren en andere noodzakelijke voedingsstoffen, bleek in het beklaagdenbankje te zitten: de pistache ging kennelijk door voor ongezond. Nee, ik wist het ook niet.

Wat had de pistache dan misdaan? Simpel: hij heette te voedzaam. De nootjes leken ons meer te voeden dan wij, moderne westerse consumenten wier dagen vervuld zijn van die ellendige Qual der Wahl, wel prettig vonden. Ongezond, heet dat in de nieuwspraak van deze calorifobe samenleving.

Volkomen bezopen, natuurlijk. Pistachenootjes zijn vermoedelijk gezonder dan het leeuwendeel van de verpakte prefabvoeding die we bij karren vol uit de super slepen. Maar ja, ze zijn voedzaam. Eet er een handje van en je moet alwéér een klefburger laten staan. En dat vinden wij tegenwoordig geen pluspunt meer, maar een nadeel. Dan heten zulke nootjes dus "ongezond".

Gelukkig hebben een paar geleerde heren nu vastgesteld dat we een gedeelte van de bouwstoffen in dat lekkere pistachenootje misschien wel gewoon weer uitpoepen. Hoera! We hebben dus minder aan ze en kunnen na elk handje nootjes toch nog een suikerbommetje naar binnen werken. Dat maakt ze natuurlijk een stuk gezonder.

Een hele opluchting, ja, dat vindt u vast óók.

2 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home