Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 april 2011

Leuk maar ook helaas, nog even

Ik vroeg me al geruime tijd af waar hij bleef: de overdekte ruimte waar kleinschalige producenten een aantal vierkante meters huren om er (semi-) permanent hun waren te verkopen. In de USA en Canada bestaat dat fenomeen al jaren.

Het werkt daar ook uitstekend. Wie (altijd of voor een keertje) wat betere spullen wil, hoeft niet naar de super en rent zich ook geen slag in de rondte naar verspreid liggende speciaalzaken. Convenience en kwaliteit in één: kijk, zo moet je het doen als je de concurrentieslag met de oppermachtige super aangaat. Dat lijkt men nu in Nederland toch ook te begrijpen, want ook hier is het fenomeen van de permanente overdekte boerenmarkt vanaf vandaag een feit: aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam-Noord is nu de Landmarkt te vinden.

Ik ben er nog niet geweest, maar hoor nu al enthousiaste verhalen. Logisch, want dit is wat we nodig hebben: ketenverkorting, voedsel liefst rechtstreeks van (kleinschalige) producent naar consument. En het zal de diversiteit ten goede komen, want dat stereotiepe aanbod van ons handjevol supers kennen we zo onderhand wel. De Landmarkt biedt het beste van twee werelden. Hopelijk weten de initiatiefnemers de pluspunten van hun opzet maximaal te benutten.

Eén ding is meteen wel weer jammer maar helaas: de eerste vestiging van Landmarkt moest weer zo nodig in Amsterdam, de stad waar ze 'm het minst nodig hebben. Amsterdam hééft immers al zoveel markten, Marqten en speciaalzaken en boeren zouden beter dan wie ook moeten weten dat Nederland groter is dan de Randstad. Goed, volgens het persbericht is het de bedoeling het concept ook "uit te rollen" naar andere plaatsen. Hopen dus maar dat die verwende Amsterdammers daar reden genoeg voor geven...

P.S. Mijn verontschuldigingen, lezer, dat u hier gisteren voor niets was. Ik was voor de tweede dag achtereen van 's morgens vroeg tot tegen middernacht uitpandig en ik zag echt geen enkele mogelijkheid hier iets lezenswaardigs voor u neer te zetten. Ik sta mij stil in een hoekje te schamen en beloof er geen gewoonte van te maken.

4 Comments:

 • At 7 april 2011 om 14:44, Blogger Floor en Milou Paternotte said…

  Ik zou zeggen: verhuizen naar het Westland die boel waar van alles niets is!

   
 • At 7 april 2011 om 17:53, Blogger hannie said…

  Tja, ik ben er net geweest. Hoewel ik er al op voorbereid was door de foto's die gisteren nog op hun facebook stonden (en vandaag niet meer) van schappen vol blikken unoxsoep, nesquick, kratten Amstelbier enz) ben ik toch nog verder teleurgesteld. Streekproducten moet je met een lantarentje zoeken. Ik heb een Skaepsrond weten te bemachtigen. Er zijn misschien wel minder biologische producten dan in een gewone supermarkt en ze staan vaak in het onderste schap. Bij groente en fruit zag ik alleen een schapje met (import) bio-aardappelen en verder helemaal niets. De vis wordt geleverd door de firma Tel, prima visleverancier, maar wel DE specialist op het gebied van geimporteerde exotische vissen en diepvries grote garnalen uit Azie.

  De aanbiedingen van deze week:
  Lays Chips zak 200 gram
  1+1 gratis

  Knorr Wereld- gerechten Pak
  1+1 gratis

  Halfvolle melk van landmarkt
  1 liter 1+1 gratis

  Kratje Heinekenbier € 8,-

   
 • At 8 april 2011 om 00:26, Blogger hannie said…

  Ik mijn bezoek aan de Landmarkt uitgebreider beschreven op mijn weblog. http://taalkeuken.blogspot.com/2011/04/het-land-in.html

   
 • At 8 april 2011 om 09:46, Anonymous Rutger said…

  http://www.streekweken.nl/, dit weekend in Utrecht

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home