Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

24 maart 2011

Van Hollandse weide (nu echt)

"Dat doen ze alleen maar uit overwegingen van marketing", hoorde ik al iemand zeggen en dat is een wat flauwe opmerking. Natuurlijk zit er wat in. Maar aan de andere kant had de consument ook kunnen zorgen dat er nu al veel meer koeien in de wei stonden in plaats van op stal.

Dat zit zo: in elke super is al tijden biologische melk te koop. Die melk is altijd afkomstig van koeien die in het seizoen buiten grazen. Dat is fijn voor die koeien zoals de vrolijke koeiendansen laten zien--de weide is tenslotte hun natuurlijke leefomgeving. Maar die biologische melk is een paar stuivers duurder, niet zozeer omdat die manier van koeien houden meer kost als wel omdat de logistiek duurder is bij een niet-massaproduct. Als wij dat er nu allemaal (of tenminste in meerderheid) voor over hadden gehad, hadden er nu allang geen koeien meer het hele jaar rond binnen gestaan en had biologische melk meteen door de schaalbesparingen goedkoper kunnen worden. Dan hadden de marketingjongens van de super het signaal heus wel begrepen.

Enfin, we zijn een stap verder. Eén van 's lands grootste supers, C1000, gaat melk verkopen die volgens een persbericht van Dier&Recht "voor een groot deel" afkomstig is van koeien die minstens 120 dagen per jaar buiten staan.

Dat is mooi. Misschien wordt melk van buiten grazende koeien toch nog wel eens de norm. En dan dus niet in de versie van AH, dat jarenlang duur & oneerlijk loog dat zijn niet-biologische melk "van Hollandse weide" afkomstig was. Maar wie weet heeft dat soort creatieve opschriften bij AH zijn langste tijd dan toch eindelijk gehad? Ze hebben er nu wel vaak genoeg mee in de krant gestaan, zou je zeggen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home