Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 maart 2011

nVWA berispt AH, AH weet van niets


Ambtelijke molens malen langzaam maar zeker. Het is alweer bijna vier maanden geleden dat ik op deze plek kritiek uitte op het AH-product dat de Jaarprijs Goede Voeding van het Voedingscentrum ontving en meldde dat ik e.e.a. bij de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit zou aankaarten. Natuurlijk heb ik dat ook gedaan.

Gisteren plofte er een brief van de nVWA op mijn deurmat. Inderdaad: de etikettering van het betreffende product door AH is misleidend en AH is hierop aangesproken. Dat is mooi, want misleiding is niet netjes. Wanneer je een consument "vlees" verkoopt, moet de consument ook vlees krijgen.

Ik heb gisteren ook AH gebeld om commentaar. Daar viel men uit de lucht: van een berisping was niets bekend. Men zou het natrekken en mij terugbellen. Dat gebeurde, maar alleen om mij te vertellen dat men er nog niet uit was. Ik zou vanmorgen nogmaals worden gebeld. Dat gebeurde niet, al houdt AH vol diverse pogingen te hebben ondernomen. Voor mij genoeg reden om, in samenwerking met foodwatch.nl dat zich net als uw eetschrijver sterk maakt voor eerlijke etikettering, een persbericht de wereld in te sturen. Ik geef het hieronder integraal weer.

AH bleek not amused over deze negatieve publiciteit. Uw eetschrijver heeft inmiddels telefonisch te horen gekregen dat de grootste kruidenier van Nederland e.e.a. heeft teruggekoppeld met de nVWA en zich tevens beraadt op stappen, waarover ik "nog wel zou horen". Stel u gerust, eetlezer: die vooruitzichten maken op mij weinig indruk.

---

foodwatch: AH 'Extra mager rundvlees' misleidend volgens nVWA
10 maart 2011


Amsterdam, 10 maart 2011 – De nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit heeft Albert Heijn aangesproken op de etikettering van zijn product "Extra mager rundvlees". Volgens de nVWA is de naamgeving van het product misleidend.

Deze conclusie staat in een brief die culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, alias 'Eetschrijver', gisteren ontving van de nVWA. De Eetschrijver heeft in november 2010, parallel aan publicatie op zijn weblog, de zaak bij de nVWA aanhangig gemaakt. Vervolgens werd door de autoriteit een onderzoek gestart. Op basis hiervan is vastgesteld dat de etikettering inderdaad niet voldoet aan de wettelijke vereisten. Een controleur van de nVWA heeft, zo staat te lezen in de brief, Albert Heijn op de tekortkomingen aangesproken. “Het ingrijpen van de nVWA geeft een sterk signaal af” aldus foodwatch en Eetschrijver. “Een nieuwe overwinning in de strijd voor eerlijk eten en transparantie”.

"Extra mager rundvlees" is een rundvleesproduct van AH dat in vergelijking met puur rundergehakt 50% minder verzadigde vetten bevat doordat een substantieel deel van het vlees is vervangen door eiwitrijke plantaardige bestanddelen uit soja en granen. De Nederlandse warenwet bepaalt echter dat alleen producten die voor 100% uit vlees bestaan als zodanig mogen worden geëtiketteerd, aangeprezen en verkocht. Rundvlees waaraan andere bestanddelen zijn toegevoegd, is wettelijk gesproken een "rundvleesproduct".

Saillant detail is dat Albert Heijn voor ditzelfde product in 2010 de Jaarprijs Goede Voeding van het Voedingscentrum kreeg uitgereikt. De jury schreef onder meer in haar rapport "Wij vinden het belangrijk dat dit soort producten duidelijke etiketten hebben, zodat consumenten weten wat zij eten".

14 Comments:

 • At 10 maart 2011 om 15:50, Anonymous Martin Langeveld said…

  Het persbericht heeft in ieder geval ook al ANP gehaald. Nu nog zien welke landelijke media het oppakken.

  En laten we als consument zeker kritisch blijven. Punt uit.

   
 • At 10 maart 2011 om 16:12, Blogger PaulO said…

  Mooi zo ! Blijf kritisch, eetschrijver. En laat ons allen eteiketlezers worden ...

   
 • At 10 maart 2011 om 17:25, Anonymous susan said…

  heel goed! Zet em op!

   
 • At 10 maart 2011 om 17:48, Anonymous Tjerk Dalhuisen said…

  Laat de consument zeker kritisch blijven! Binnenkort krijgen we een nieuw vals label voor 'verantwoorde soja', u aangeboden door oa Albert Heijn, Unilever en Friesland Campina. Het gaat om de genetisch gemanipuleerde soja - geteeld met heel veel gif - waar de dierindustrie mee gevoed wordt. Vrijwel alle (niet-biologische) zuivel, eieren en melk komt van dieren die hiermee gevoed zijn. Het label is door vele organisaties nu al aangemerkt als consumentenbedrog. Zie www.gifsoja.nl

   
 • At 10 maart 2011 om 19:23, Anonymous Anoniem said…

  nu.nl heeft het al overgenomen. Ga zo door!

  Mare

   
 • At 10 maart 2011 om 19:24, Anonymous Marianne said…

  De extra magere hamburgers bevatten ook plantaardige ingrediënten. Ik heb ze per ongeluk gekocht en bij de Klantenservice geklaagd dat ze niet lekker zijn.

   
 • At 10 maart 2011 om 19:26, Anonymous Novi O'Magum said…

  Ik schreef hier wat over de voorpagina van nu.nl en dat dat met mijn proefschriftpersbericht van ANP niet gelukt was, maar het publiceren van mijn reactie mislukte volgens Blogger. Nogmaals gefeliciteerd dus, en dan vooral met de overwinning op AH.

  http://www.nu.nl/economie/2465316/ah-moet-etiketten-aanpassen.html

   
 • At 11 maart 2011 om 00:53, Blogger hannie said…

  Dubbel gefeliciteerd, met je eerste lustrum en met het succes van je klacht! Dat het verhaal nu al op nu.nl staat is echt een groot succes! Zelf eet ik wel geen vlees en in zekere zin zou ik daarom misschien ook wel enthousiast moeten zijn over vleesproducten waar minder vlees in zit. Maar dat moet dan wel duidelijk zijn. Mensen moeten weten wat ze kopen. En ik denk ook dat het niet lekker is voor mensen die vlees lekker vinden. Beter minder vaak goed biologisch vlees dan vaker van dit soort halfslachtige producten. De andere dagen kun je dan gewoon lekker vegetarisch eten.

   
 • At 11 maart 2011 om 05:02, Anonymous Anoniem said…

  Proficiat

   
 • At 11 maart 2011 om 12:17, Anonymous Anoniem said…

  Gefeliciteerd met deze overwinning! Dit soort praktijken zou veel vaker aangepakt moeten worden. Het is voor heel veel mensen al heel erg moeilijk om de etiketten te lezen/begrijpen laat staan als de fabrikanten ook nog eens bestanddelen niet vermelden. En dan vinden we het nog raar dat obesitas en voedselallergieen steeds grotere vormen aannemen.

   
 • At 11 maart 2011 om 19:43, Blogger Meta Meulenbelt said…

  Sorry, ik vind het onzin. Er staat duidelijk op de verpakking dat het deels plantaardig is, en alleen om het feit dat het dan wettelijk "rundvleesproduct" moet heten wordt hier nu zo moeilijk over gedaan? Wat een tijdverspilling. Ik heb het al meerdere malen gebruikt, en het voldoet, zeker in bijv. lasagne of andere pastasauzen, prima. Mooi dat het minder verzadigd vet bevat, daar gaat het toch om? En met etiketten lezen is niets mis, dan leer je nog eens wat.

   
 • At 11 maart 2011 om 21:38, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Meta, ik kan me voorstellen dat het op je overkomt als haarkloverij, maar dat is het niet. Die wettelijke voorschriften zijn er niet voor niets. Als je gaat toestaan dat Ah een gedeeltelijk plantaardig product als "vlees" verkoopt, dan kom je op een hellend vlak waar je het risico loopt dat straks van alles "vlees" mag heten, zonder dat de consument er nog zicht op kan krijgen wat hij precies eet.
  Het is ook nog om een andere reden een principezaak. Dit product werd bekroond met onder meer als motivatie dat eerlijk etiketteren belangrijk is. Dat vind ik ook, dus dóe het dan.

   
 • At 11 maart 2011 om 22:08, Anonymous nel de jager said…

  @Meta. Wellicht kun je dit onzin vinden omdat het je persoonlijk niet zo erg veel doet. Maar, veronderstel dat je ergens allergisch voor zou zijn (voedselallergie), niet ondenkbaar tegenwoordig met al die extra toevoegingen waar we niets over weten, en het zou jou gebeuren dat je plots doodziek zou zijn. Dan zou je vast de eerste zijn geweest die de AH had aangeklaagd wegens misleidende voorlichting, als je erachter zou komen dat het dus aan de ingredienten van het magere rundvlees had gelegen. Wees dus maar blij met oplettende mensen. Het gaat niet alleen om jou en wat jij als persoon vindt, maar het gaat om een stuk mentaliteit. Echt is alleen echt als er echt op staat wat het echt is.

   
 • At 13 maart 2011 om 11:01, Anonymous Jaike said…

  Mijn dochter volgt de ketogeen dieet behandeling voor epilepsie. Zeer stricte koolhydraat beperking.Geen kwakzalvers dieet, medisch gecontroleerd. Ik gebruik(te) dit product veel. Het is van belang dat het beetje vlees dat ze mag eten ook van kwaliteit is.
  Verder is het van zeer groot belang dat de verdeling eiwitten, vet en koolhydraten op het etiket goed zijn.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home