Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 januari 2007

Zwart gat, wit loof

En dan is het ineens 2 januari en is die hele feestperiode over. Plotseling moet je weer gewoon gaan leven, bijna vergeten hoe dat moet. Eén ding is zeker: de eerste paar dagen heeft niemand meer zin in uitgebreid koken of eten. We willen weer even de gewone hap en bovendien moeten we ons kerstgewicht kwijt. En blijkens de bezoekcijfers hebben we ook even de eetschrijver niet meer zo hard nodig. Begrijpelijk. Dat trekt wel weer aan.

Koopt u ook altijd te veel tijdens de feestdagen? Ik geef grif toe dat dat tot mijn zwakke kanten behoort. Ik zou het een vreselijk idee vinden als ik te weinig in huis had, en dat gebeurt daarom dan ook nooit. Wel zal ik in de komende dagen mijn uiterste best doen om zo min mogelijk weg te gooien. Neem bijvoorbeeld dat witloof, waarvan ik een soepje had willen maken--maar ja, die brunch liep zo uit...

Vreemd eigenlijk: Vlamingen zeggen "het witloof", Hollanders "de witlof". Zoals vaak hebben onze zuiderburen het natuurlijk bij het rechte eind: de groente heet zo omdat de blaadjes (het loof dus) grotendeels wit blijven; er is verder niets loffelijks aan. Hoe het ook zij: die struikjes heb ik nog. Prima voor de broodnodige balansdagen. De suiker in het gerecht is overigens niet zozeer tegen de bitterheid, want die is er net als bij spruiten helaas vrijwel geheel uit weggeteeld. Ook het weghalen van "bittere puntjes" is daarmee een volkomen overbodige exercitie geworden. Wel zorgt de suiker ervoor dat de groente in de pan mooi karamelliseert.

Roergebakken witloof met groene peperkorrels

Nodig voor 4 personen:

- 4-6 struikjes witloof
- 4 eetlepels groene peperkorrels
- 1 koffielepel witte basterdsuiker
- 30 g boter
- 1-2 eetlepels citroensap

Snijd de struikjes witloof schuin in reepjes van ca. 1 cm. Trek ze uit elkaar, doe ze in een kom, sprenkel er wat citroensap over tegen het verkleuren en roer er de suiker door. Laat in een koekenpan of wok de boter heet worden en bak er de groente in onder voortdurend omscheppen. Voeg na 2 minuten de groene peperkorrels toe en bak nog één minuut verder.

Lekker met goudbruin gebraden kippenbouten en voor wie wil wat aardappelpuree. Ziezo: licht na de donkere dagen!

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home