Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 januari 2007

"Water kookt hoe zien"

Soms hangt het leven van toeval aan elkaar. Een uur nadat ik vol ongeloof in Kleyns Basics lees over iemand die niet weet hoe je kunt zien dat water kookt, vind ik in de lijst van zoektermen die mensen naar Eetschrijven hebben gebracht de vier woorden die u bovenaan dit stukje ziet staan. Ze bestaan dus echt, die mensen die niet weten wat dat rare geborrel betekent dat je krijgt als je water lang genoeg verhit.

Ja, Dining and Wining had vele vragen vandaag, maar die stond er toch mooi niet bij. Dat krijg ik dan weer, samen met het gebruikelijke half dozijn SOS Piet dat mogelijk een enkeling tot het inzicht heeft weten te brengen dat niet alleen Piet (Huysentruyt) soelaas brengt aan zoekende kooklustigen.

Eén vraag die de gebruikers van Foodrank wel hadden en die ik kan beantwoorden, is "hoe maak je linzen klaar?". Althans, ik was in het kader van de Grote Postfestieve Restverwerking net van plan vanavond linzen klaar te maken op één van de vele mogelijke manieren en wil u daar graag in laten delen. Het beste is natuurlijk wanneer u net als ik buitenmaatse eendenborsten had ontvangen en er daar zelfs na bereiding van enkele amuses en andere hapjes nog een hele van over hebt (dan kunt u namelijk het gehele recept gebruiken), maar het gaat ook met iets anders erbij of desnoods geheel vegetarisch. Wel even voor de duidelijkheid: mijn eigen linzen zijn rode linzen, die veel sneller kapot koken dan grauwe of groene. Voor die laatste twee mag dus de kooktijd wat langer.

Eendenborst met rode linzen

Nodig voor 2 personen:

- 1 grote eendenborst (of 2 kleine)
- 150-200 g rode linzen
- 1 ui
- half bosje bladpeterselie
- 1 eetlepel eendenvet of boter

Snijd de ui in vieren en daarna in smalle kwart ringetjes en hak de peterselie. Snijd het vel van de eendenborst(en) met een vlijmscherp mes kruislings vrij diep in. Laat een (liefst gietijzeren) koekenpan op hoog vuur heet worden, draai het vuur halfhoog en leg er de eendenborst(en) op de velkant in. Laat ze zo vijf minuten bakken; het vet smelt vanzelf uit het vel.

Breng in een (braad)pannetje een bodempje water (een kopje vol is genoeg) aan de kook en doe hierin de linzen. Laat ze drie minuten met het deksel op de pan stomen. Giet nu wat van het eendenvet uit de koekenpan in het pannetje met linzen, voeg er nog wat eendenvet uit een potje (of eventueel een klont boter) aan toe evenals de uien en laat het geheel met het deksel op de pan op laag vuur garen onder af en toe roeren. Draai de eendenborst om en laat het rode vlees twee minuten (niet langer) bruinen. Draai het vuur laag, draai de eendenborst opnieuw om en laat nog vijf minuten doorwarmen.

Proef de linzen. Als ze "al dente" zijn, roer er dan de peterselie door, draai het vuur uit en laat nog twee minuten nagaren. Snijd intussen de eendenborst in plakjes van een kleine halve centimeter dikte. Leg op elk bord een bergje linzen en schik er de eend in een halve waaier tegenaan.

Voilà: klaar in minder dan een kwartier. Hebt u toevallig net als ik nog een halve fles Cahors onder de vacuvin, dan is die er perfect bij.

De lezers van Foodrank vroegen zich trouwens ook nog af hoe je zelf american filet (filet américain) maakt. Deze Belgische klassieker in de komende dagen op Eetschrijven!

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home