Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 januari 2007

Haal vet uit de ban!

Zojuist zag ik bij de supermarkt een product staan dat ik nog niet eerder had gezien: Calvé pindakaas met liefst 25% minder vet! Ja, dat is gezond, dát moeten we hebben, denkt menige moeder. We zagen eerder ook al snoepjes die "geheel vetvrij" waren. 0% vet, minder vet, slechts half zoveel vet: het scoort allemaal vét als gezondheidsclaim.

Ik was uiteraard benieuwd hoe Calvé dat nu gedaan had, dus keek ik even de ingrediëntenlijst na. Inderdaad bevat deze reclamepindakaas in plaats van 58 gram vet per 100 gram product nu 44 gram per 100 gram vet. Klopt: ongeveer 25%.

Dan ga je even kijken naar het suikergehalte. In gewone pindakaas is dat 2,5 gram per 100 gram product. In de nieuwe hoerapindakaas is dat ietsje meer: 24 gram!

En wat is er nu voor vet uit de pindakaas gehaald? Vermoedelijk arachide-olie. Was die nou zo ongezond dat 14 gram daarvan moest worden omgeruild voor 21,5 gram suiker? Is het product daar nu gezonder van geworden? Het etiket doet uitschijnen van wel, maar dat is natuurlijk gewoon geleuter van de ergste soort: 25% echt niet zo ongezond vet is hier ingeruild voor 90% overtollige dus ongezonde suiker. Dat laatste staat echter niet in grote letters op het etiket. Pure volksverlakkerij dus, mogelijk gemaakt doordat allerlei semi-deskundologen het volk een panische angst voor vet hebben aangepraat.

Vet moet uit de ban. Kan het voedingscentrum dáár eens snel een eerlijke campagne over beginnen? En kan er haast gemaakt worden met wetgeving die dit soort desinformatie verbiedt?

Tot slot nog één keer Calvé:

"Dat zoiets lekkers zó gezond kan zijn!"

2 Comments:

 • At 8 januari 2007 om 09:16, Anonymous Cara said…

  Door het toevoegen van suiker daalt het vetpercentage automatisch. Mijn rekenbrein bedacht het volgende: de oude pindakaas had een vet-suiker-overige verhouding van 58-2,5-39,5 en de nieuwe 44-24-32. Als we er van uit gaan dat aan de ‘overige’ niks gewijzigd is, kunnen we aan het rekenen. De nieuwe pindakaas bestaat dan uit 46 gram vet, 2 gram suiker en 32 gram overige afkomstig uit de oude pindakaas. Daaruit is dus 2 gram vet weggehaald en 22 gram suiker aan toegevoegd....
  Het zal wel niet helemaal kloppen, ze nog wel wat aan de overige ingrediënten hebben gesleuteld, maar toch blijft het een leuke berekening.
  Grappig is trouwens ook dat in mijn rekenvoorbeeld 2x9=18 calorieën worden ingeruild voor 22x4=88 calorieën... en dan kun je op het label gewoon jubelen dat er 25% minder vet in zit.

  fijn blog trouwens, ga zo door!

   
 • At 11 januari 2007 om 11:54, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ha Cara, zo is het natuurlijk precies. Suiker is veel goedkoper dan pinda's, dus als een voedingsgigant aan twee kanten kan verdienen, waarom zou hij dan niet?

  Dank voor het compliment, hopelijk blijf je regelmatig lezen. Ik streef naar elke werkdag minstens één stukje. :-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home