Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 december 2006

Kerstrecept: zalm

Ik schreef het al eerder: wie in plaats van voor de gulle overdaad gaat voor de verfijnde keuken, komt al snel bij vis terecht. Zalm is in de laatste jaren behoorlijk gedemocratiseerd, maar het is en blijft een heerlijke vis. Er is trouwens weinig dat zo uitstekend past bij champagne als gerookte zalm, maar dat is eerder iets voor de kerstbrunch.

Wat dit zalmrecept betreft: soms begrijp je niet hoe iets zó makkelijk te maken en zó spectaculair lekker kan zijn. En ja, die mayonaise gaat écht in de oven. Zo maakt de vis zijn eigen saus, zonder dat u er ook maar iets aan hoeft te doen. Zoals we in het BBC-kookprogramma Great British Christmas Menu horen (nog vanavond en morgenavond op de buis: u kijkt toch ook?) wil je met kerst tenslotte wél heerlijk eten, maar geen hele dag in de keuken staan.

Filet van Atlantische zalm en papillotte met peterselie-aardappeltjes

Nodig voor 8 personen:

- een filet van Atlantische of wilde zalm à 1000-1250 g met vel
- zout en grofgemalen zwarte peper
- 200 g mayonnaise mayonaise (dank Karin)
- 200 cc zure room
- 2 uien
- bos verse dille
- zout
- aluminiumfolie

en

- 1,5 kg aardappelen in de schil (liefst "rooie" of roseval)
- 2 handenvol fijngeknipte verse bladpeterselie
- 8 eetlepels boter

Borstel de aardappelen onder de kraan goed schoon en snijd ze in tweeën, of in vieren als ze erg groot zijn. Kook ze in water met wat zout en giet ze af. Schep er boter doorheen en strooi er de peterselie over. Houd nog wat peterselie om vlak voor het opdienen over de aardappelen te strooien. (Deze aardappelen kunt u eerder op de dag klaarmaken en dan vlak voor de maaltijd opwarmen. Maakt u ze tegelijk met de vis, zorg dan dat ze koken vóór de zalm in de oven gaat).

Verwam de oven voor op 200 graden. Schrap de schubben van het zalmvel (als de visman dat nog niet voor u gedaan heeft) en bestrooi de vis met zout en peper. Leg de filet op zijn vel op een stuk folie groot genoeg om hem losjes te verpakken, met dus nog een grote luchtbel boven de vis. Nog niet dichtvouwen! Leg de folie met de vis in een ovenschotel of braadslee. Vermeng de mayonaise en de zure room in een afzonderlijke kom en schep hier de uien en de dille door. Voeg een snuifje zout toe en schep het mengsel over de vis. Vouw de zijkanten van de folie omhoog en vouw hem in het midden dicht. Laat de vis in ca. 20 minuten gaar stoven. Zet de voorverwarmde borden met de aardappeltjes op tafel maar vouw de vispapillotte pas aan tafel open zodat de gasten de heerlijke geuren kunnen opsnuiven. Verdeel de vis over de borden van de eters en schep er de saus bij.

Schenk bij dit gerecht absoluut een pinot noir—er is geen andere wijn die bij zalm zó lekker is.

2 Comments:

 • At 23 december 2006 om 14:22, Anonymous Anoniem said…

  "Zalm is in de laatste jaren behoorlijk gedemocratiseerd, maar het is en blijft een heerlijke vis"..
  Wtf? De Tokkies eten tegenwoordig ook zalm, maar daarom wordt de smaak nog niet minder? Wat een vreemde logica.

   
 • At 23 december 2006 om 15:33, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Het is mijn logica niet, hoor. Maar we willen het deze dagen soms nogal krampachtig bijzonder hebben. Wat is er dan mis mee te vertellen dat ook "gewonere" dingen heel lekker kunnen zijn?

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home