Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 december 2006

Kerstrecept: pompoensalade

Het heet vincotto--letterlijk "gekookte wijn"--en het is een verrukkelijk goedje, verkrijgbaar bij de speciaalzaak in olie en azijn of in de Italiaanse specialiteitenwinkel. Het wordt verkregen door druivenmost extreem ver in te koken, eventueel met iets eraan toegevoegd. In dit geval is dat sinaasappel. Die combinatie van smaken schreeuwt erom pompoen een fantastische extra dimensie te geven. Bijvoorbeeld zó:

Pompoensalade met saffraan en vincotto

Nodig voor 8 personen

- 1 pompoen (butternut)
- 1 rode ui
- 1 sinaasappel, sap en schil
- 4 theelepels kappertjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- flinke pluk saffraandraadjes
- 1 eetlepel mosterd
- bosje bieslook
- 3 theelepels vincotto met sinaasappel
- 150 g gepelde walnoten
- zout, peper

Schil de pompoen (bij een butternut kan dat met een dunschiller), snijd hem overlangs in vieren en verwijder de zaadlijsten. Verdeel hem nu verder in 32 stukken, bijvoorbeeld door de kwarten te halveren en elk van deze stukken in vieren te verdelen. Het is de bedoeling dat er mooie rechte en gelijkmatige stukken ontstaan.

Doe de pompoenstukken in een stoompan, bestrooi ze gelijkmatig met de kruidnagel en laat ze in 15-20 minuten garen. Ze zijn gaar als een breinaald er zonder weerstand in gaat. Laat de pompoen in een schaal afkoelen en maak intussen de dressing.

Snipper de ui zeer fijn, rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje deel) en pers hem uit. Vermeng het sap met de olijfolie en roer er de geraspte schil, de mosterd, de ui, de kappertjes, de vincotto, de saffraan en zout en peper naar smaak door. Klop het mengsel met een garde even op en giet het over de pompoen. Doe nu huishoudfolie over de schaal en schud zodat de saus en de pompoen goed mengen. Laat de pompoensalade een paar uur op kamertemperatuur staan en schud af en toe.

Opdienen: stapel de blokjes pompoen twee bij twee op elkaar en giet er de rest van de dressing over. Garneer met enkele sprietjes bieslook. Rooster de walnoten even in een droge koekepan met anti-aanbaklaag en strooi ze over de salade. Drink hier een vrolijk rood wijntje bij, bijvoorbeeld een sangiovese.

1 Comments:

  • At 24 december 2006 om 10:43, Anonymous Anoniem said…

    Het klinkt als een middeleeuws recept: prachtig!
    Groeten en prettige feestdagen gewenst,
    Jenny van kookweblog

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home