Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 december 2006

Kerstrecept: canapés met bospaddestoelen

Gisteren nog op de TV in het prachtige kookprogramma Great British Christmas Menu (nog deze hele week om zeven uur op BBC 2): canapés als traditioneel voorgerecht in een kerstdiner. Eigenlijk blijken die canapés overigens meer amuses te zijn: de broodbasis is in de Britse versie kennelijk niet verplicht.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ook mijn canapés een behoorlijk eind van hun oervorm weg zijn geëvolueerd: er is toast bij, maar die ligt er nadrukkelijk naast. Toch is hij wel functioneel, want hij geeft een mooie tegenstelling in texturen, iets wat ik zelf altijd erg belangrijk vind. Mondgevoel is een belangrijk element in de smaaksensatie.

Genoeg inleiding. Hier het voorgerecht bij mijn kalkoenmenu.

Canapés met wilde paddestoelen

Nodig voor 8 personen:

- 1 eetlepel boter
- 125 g mooie verse cantharellen of andere wilde paddestoelen (1 paddestoel per persoon)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 grote (of 3 kleine) preien, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd en in schijfjes van 1/2 cm gesneden
- 500 g bruine champignons
- 1 theelepels gehakte rozemarijn
- 1 theelepel verse tijm
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- zout, peper

Voor de bechamel:

- 3 eetlepels boter
- 4 eetlepels bloem
- 150-200 cc melk

En verder:

- 12 sneetjes tarwebrood, geroosterd en diagonaal in vieren gesneden

Laat in een gietijzeren braadpannetje de boter smelten en laat de cantharellen hierin ca. 2 minuten sauteren tot ze zacht zijn. Leg ze op een bord, maal er wat zwarte peper over en zet ze met wat folie erover weg—dit wordt de garnituur. Voeg bij de boter in de braadpan de olie en voeg de gesneden champignons, de prei, de knoflook, de tijm en de rozemarijn toe. Sauteer deze samen ca. 5 minuten tot ze gaar zijn en zet ze weg. Smelt in een steelpan op laag vuur de boter voor de bechamel. Voeg de bloem toe als de boter begint te schuimen. Laat dit mengsel ca. 2 minuten doorkoken maar let op dat het niet bruin wordt. Voeg onder voortdurend kloppen met de garde ca. 150 cc melk toe en breng het geheel, nog steeds kloppend, aan de kook. Voeg eventueel meer melk toe—de bedoeling is een vrij dikke saus te krijgen. Roer hier het champignon-preimengsel door, voeg zout naar smaak toe en eventueel nog wat melk. Schep het mengsel in portiebakjes, garneer elk bakje met een wilde paddestoel en serveer op een bordje met de toast.

Schenk hierbij een sauvignon blanc, een wjn waarvan de kruidige aroma's de paddestoelen perfect aanvullen.

1 Comments:

  • At 19 december 2006 om 19:19, Anonymous Anoniem said…

    Sounds very good. Ik heb ook met veel plezier gekeken naar de BBC Chefs.

    Bedankt voor de vertaling iig!

    gr

    Martijn

    PS: hoe vond je dat toetje met dat ijs dat in dat "cake-je" gegoten word.

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home