Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 december 2006

Kerstdessert: tiramisu

Of ik geen recept kon plaatsen voor tiramisu, vroeg Jaak mij per mail, want dat wil hij graag met de kerst maken. Nu doe ik niets liever en dat is dan ook de reden dat ik een dergelijk recept al in augustus dit jaar op Eetschrijven heb geplaatst. Lekker met kerst, natuurlijk. En aangezien veel mensen de recepten hier momenteel vinden met zoektermen als "kerstdessert", maak ik het iedereen makkelijk. Alsjeblieft, Jaak: mijn eigen tiramisu. Lekkerder is er niet (sprak hij bescheiden).

Toch wil ik nog wat meerwaarde geven aan dit stukje, en dat doe ik door even te fulmineren tegen een typisch staaltje van Hollandse zuinigheid. Wat ik bedoel is dat je in vrijwel alle Nederlandse recepten voor tiramisu 3, 4 of 5 eieren ziet specificeren, gesplitst in dooier en wit.

Dit is typisch Hollands en de tiramisu wordt er gewoon niet beter op. Er zijn vijf eierdooiers nodig voor de vla, maar vijf eiwitten voor de luchtigheid is véél en véél te veel. Wat een idee dat je je tiramisu minder smakelijk zou gaan maken alleen uit benepenheid om een paar eiwitten te verspillen. Ja, lekkerder dan uit de supermarkt, nogal een kunst. Maar écht lekker? Nee.

Weet u wat? Als u die drie eiwitten niet weg wilt gooien, maak er dan bijvoorbeeld een baked alaska mee. Zet de oven in de grilstand op 225 graden. Leg dunne plakjes cake op een schaal en besprenkel ze met maraschino, triple sec of een andere vruchtenlikeur. Schep er verschillende soorten ijs op en zorg dat die keihard zijn (zet de schaal anders nog even in de vriezer). Klop eiwit met een schep suiker tot stijve sneeuw, spatel die over het ijs zodat het geheel bedekt is en zet dat ca. drie minuten onder de gril, tot het eiwit goudbruin is. Eventueel nog met wat rum besprenkelen en aansteken, maar dat hoeft niet.

Intussen staat de tiramisu in de koelkast te wachten op de volgende dag, want "minstens" twee, drie of vier uur staan (zoals je ook in veel van die Hollands-Italiaanse recepten ziet) is echt veel te kort. 24 uur, minimaal!

2 Comments:

  • At 20 december 2006 om 17:07, Anonymous Anoniem said…

    Jammer dat je van de eiwitten geen Haagse bluf hebt gemaakt, oerhollands maar nog steeds erg lekker.

     
  • At 21 december 2006 om 13:41, Anonymous Merel said…

    Of de het heerlijke ontbijtgerecht van Nigella Lawson: eiwitten opkloppen (maar niet stijf), bakje ricotta erbij, flink wat verse munt en citroenrasp, zout, peper, en in de oven afbakken. Of de meringues uit de magnetron van Culinettes weblog. Nog niet geprobeerd, maar die magnetron maakt het toch wel erg makkelijk!

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home