Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 november 2006

Vroeg daar iemand om pasta?

De laatste dagen is er een opvallende toestroom van nieuwe lezers te zien op Eetschrijven. Niet alleen dat, zij blijken ook vrijwel allemaal binnen te komen op mijn artikeltjes "Pasta koken: fabels en feiten" en "Pasta kopen: tips". De conclusie is eenvoudig: grote groepen pastaliefhebbers hebben dit blog ontdekt. Welkom! Zelf ben ik toevallig ook een groot liefhebber van pasta!

Bezoekers die hier al langer komen weten het: Eetschrijven probeert op alle mogelijke manieren zijn lezers te bieden waar ze voor komen. Zo krijg ik vandaag ineens het idee dat ik menigeen een plezier zou doen met een heerlijk recept voor pasta. Omdat we bovendien midden in het seizoen van de witte truffel uit Piemonte zitten--volgens velen de lekkerste truffel ter wereld--vandaag een recept uit Alba waarin deze prijzige maar tongstrelende lekkernij verwerkt is. Daaraan dankt het gerecht overigens zijn naam: koninklijke tagliatelle.

Deze pastaspecialiteit smaakt veruit het lekkerste met Sbrinz, een oeroude boerenkaas uit de Alpen die waarschijnlijk al in de 1e eeuw door Plinius de Oudere werd beschreven (Caseus Helveticus) en die, hoewel Zwitsers, natuurlijk veel meer met de streek verwant is dan de Parmigiano uit het veel verder weg gelegen Reggio. Sbrinz, die 2 tot 3 jaar rijpt, is in Nederland vrij moeilijk te krijgen, maar de subtiele nootachtige smaak maakt even zoeken de moeite meer dan waard.

Tagliatelle regale
een exclusief pastarecept uit Piemonte

Nodig voor 4 personen:
- 400 g verse tagliatelle
- 1 witte truffel
- 70 g Parmaham
- 70 g mager rookspek
- 200 g vleesrestanten (kip, kalfsvlees, mager varkensvlees o.i.d.)
- 1 glas droge witte wijn van goede kwaliteit
- 1 flinke tak bleekselderij
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 bouquet garni
- 150 g verse funghi porcini of andere bospaddestoelen
- 70 g Sbrinz (eventueel Parmigiano Reggiano of Emmentaler)
- 1/2 liter bouillon
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels olijfolie
- zout, peper

Snijd het spek, de ham en de vleesrestanten klein. Maak de groenten en de paddestoelen schoon en snij ze klein. Verhit in een braadpan de olie en laat hierin het spek en de ham kleuren. Voeg de bleekselderij, de wortel en de ui toe en alles even fruiten tot het een kleurtje heeft. Voeg de paddestoelen toe, laat ze nog even meefruiten, schenk dan de witte wijn in de pan en laat deze op hoog vuur even inkoken. Voeg de bouillon, de tomatenpuree en het bouquet garni toe, breng aan de kook en laat alles gedurende een half uur op laag vuur pruttelen met het deksel op de pan. Voeg nu de vleesrestanten toe en laat nog een half uur verder pruttelen. Roer, voeg peper en zout naar smaak toe en verwijder het bouquet garni.

Zet water op voor de tagliatelle en verwarm borden voor. Rasp de kaas en zet deze op tafel. Kook de tagliatelle met minder zout dan u gewend bent, meng er een kleine hoeveelheid saus door, doe ze in de voorverwarmde borden, schep er de rest van de saus over en dien meteen op. Schaaf er aan tafel truffel over en laat de eters zelf naar smaak bestrooien met de kaas.

2 Comments:

 • At 24 november 2006 om 10:50, Anonymous Anoniem said…

  Lijkt me heerlijk!!!
  Groeten,
  Jenny. (Kookpunt.weblog)

   
 • At 24 november 2006 om 14:30, Anonymous Edith said…

  ik wordt de afgelopen weken juist vooral gevonden op maaltijdsalades. dat komt er nu echt niet in in mijn keuken hoor.. ze zoeken maar in mijn archieven!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home