Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 november 2006

Vergeten groenten

De presentatie van de IENS gids voor Antwerpen vond--uiteraard--plaats in Antwerpen. Altijd een leuke stad om te zijn, en extra aardig was dat er rond de presentatie ook nog een workshop was gepland. Nicolas Kersting, eigenaar van het prachtige kookatelier Faites Simple (zie foto) in het hartje van de Sinjorenstad, liet ons kennismaken met wat hij 'vergeten groenten' noemde. Hij diende er een hapjesmenu van op en we konden er zelf ook even mee in de weer.

Aardig om inderdaad ouderwetse (en ouderwets lekkere) groenten als rammenas, aardpeer, pastinaak, winterpostelein, wortelpeterselie, groene pompoen, snijbiet en ook boerenkool (in België inderdaad een geheel vergeten groente) bij elkaar te zien en ook gebruikt te zien worden. Wat smaken ze toch allemaal heerlijk en wat is het jammer dat ze jaren na hun herontdekking nog steeds niet echt makkelijk te krijgen zijn. Het lijkt wel of alleen de restaurateurs ontdekt hebben hoe lekker je met groenten van vroeger kunt koken, en of de thuiskok (m/v) het allemaal te veel moeite vindt.

Eén recept van Nicolas wil ik hier graag opnemen, gewoon omdat het zo verrassend lekker was.

Chutney van groene pompoen en gember met gerookte eendfilet

Nodig:
- 450 g groene pompoen of Hokkaidopompoen
- 8 dikke sneden gerookte eendfilet
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 cm gemberwortel
- ca. 400 g suiker
- 3,5 dl appelazijn
- 4 el rozijnen
- 3 tl zout
- 1 tl kurkuma
- 1 rode peper
- olijfolie

Snijd de pompoen met schil en al in stukjes van 1/2 cm. Hak de ui en snijd de gemberwortel klein. Hak de knoflook, verwijder de zaadjes uit het pepertje en snijd dit in kleine stukjes. Fruit de ui met de gember aan in olijfolie tot de ui glazig is. Voeg de pompoen, de knoflook, de peper, de rozijnen, de kurkuma, de suiker en het zout toe en laat dit een kwartiertje op laag vuur stoven onder af en toe roeren. Giet nu de azijn in de pan en laat het geheel koken tot de pompoen mooi gaar is (een kooktijd valt niet te geven; die hangt af van de kwaliteit van de pompoen).
Laat de chutney afkoelen en serveer met plakjes gerookte eendfilet.

2 Comments:

  • At 4 november 2006 om 20:52, Anonymous dirk-jan said…

    Echt heel jammer om suiker erbij te doen, omdat zeker de oranje pompoen van zichzelf, met fruiten in de olie, heerlijk zoetig wordt.
    Pompoen? - niet teveel aan doen!
    Ui + wat fruiten en gaarmaken, béétje zout, rustig gaar laten worden.
    Eventueel mét aardappeltje doorgaren voor soep, in de blender en een (maaltijd)-soep is daar.
    Nú is pompoentijd, lekker goedkoop! Met Turks brood, turkse kaas en italiaanse olijven is 't af, dirk-jan

     
  • At 6 november 2006 om 21:31, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Dirk-Jan, daar zeg je zo wat. En dat terwijl ik eerder die week tweemaal van leer was getrokken tegen leveranciers die onze producten vol scheppen met suiker. Het is niet mijn recept en ik heb het niet klaargemaakt. Ik heb het wel gegeten nadat het volgens dit recept was klaargemaakt, en dat was erg lekker. Maar pompoen kan natuurlijk ook hartig. Binnenkort een eigen recept voor pompoensalade.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home