Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 oktober 2006

Vragen uit de zaal

Het mag bekend verondersteld worden dat ik frequent kijk op wat voor zoektermen Eetschrijven wordt gegoogeld. De klant blijft tenslotte koning, en ik ben altijd vol belangstelling over waar nu precies behoefte aan is. Wel geef ik toe dat het laatste kijkje alweer een tijd in het verleden ligt--een mens wil op vakantie tenslotte niet overdrijven. Maar inderdaad: er zijn vragen.

Zo wil meer dan één bezoeker weten hoe heet stoom nu eigenlijk is. Op die vraag is geen eenduidig antwoord: kokend water is (bij een druk van 1000 hPa) altijd precies 100 graden; stoom kan in theorie (onder zeer hoge druk) tot 374 graden worden verhit, maar kan ook al aan het condenseren zijn en dan zelfs iets kouder zijn dan 100 graden. Eén en ander hangt bij het koken vooral af van de druk waaronder gestoomd wordt: hoe meer druk, hoe hoger de temperatuur van de stoom; hoe hermetischer afgesloten, hoe meer druk. In de praktijk varieert de temperatuur bij het stomen tussen de 90 en 115 graden. Zichtbare stoom (die dus al condenseert) is altijd minder heet dan onzichtbare stoom.

Dan willen enkele bezoekers weten waar basmatirijst vandaan komt. Logisch, want basmati is volgens velen de lekkerste rijst die er is. Officieel mag basmati alleen zo heten als de rijst verbouwd is in die delen van India of Pakistan waar het smeltwater van de Himalayagletsjers de rijstvelden bevloeit. Bovendien krijgt deze rijst alle tijd om te groeien: hij wordt maar éénmaal per jaar geoogst, en altijd met de hand. Zoiets mag wat kosten, reden dat steeds meer rijst met het label "basmati"--naar schatting 10%--die naam ten onrechte draagt. Helaas is er (nog) geen manier om na te gaan of u met echte basmati te maken hebt: weliswaar moet alle basmatirijst die in de Europese Unie wordt ingevoerd zijn voorzien van een certificaat van echtheid, maar het ontbreken van zo'n certificaat is aan de verpakking niet te zien.

Een regelmatig terugkerende vraag is hoe lang zelfgemaakte mayonaise bewaard kan worden. Dat is een lastige, want dat hangt af van de versheid van de ingrediënten, vooral de eierdooier. Verder is het van belang dat u eigengemaakte mayonaise maakt en bewaart in goed schoon materiaal, het zo snel mogelijk weer in de koelkast zet en altijd schoon keukenmateriaal gebruikt om de mayonaise uit het potje of schaaltje te nemen. Het is ook een goed idee om met een schone lepel een afgepaste hoeveelheid in een serveerschaaltje te doen en de rest in de koelkast te laten. In optimale omstandigheden kan zelfgemaakte mayonaise tot een week bewaard worden. Uiteraard is het gebruik van rauwe eierdooier niet aan te raden voor risicogroepen zoals kleine kinderen, bejaarden of zwangere vrouwen.

En dan is er nog de meest voorkomende zoekterm in mijn statistieken: rondborstig, die elke week meermaals opduikt. Ik heb inderdaad ooit eens een stukje geplaatst met die titel. Het ging over een kaas genaamd Rubens, dus ik vond het wel passend. Op de één of andere manier heb ik echter niet de indruk dat de mensen die dit zoekwoord opgeven hier vinden wat ze zoeken.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home