Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 oktober 2006

Nostalgische taart

Hoewel de Canadezen het niet altijd even graag toegeven, hebben ze toch wel het één en ander gemeen met hun Amerikaanse buren. De liefde voor taarten bijvoorbeeld, die in elk restaurant een groot deel van het dessertassortiment uitmaken. Jammer dat de porties altijd zo groot zijn dat je na het hoofdgerecht vaak al ruim verzadigd bent. Zo'n stuk taart klinkt dan nog wel lekker en is het natuurlijk ook, maar eigenlijk wil je het mee naar huis nemen om het de volgende dag bij de koffie te eten.

Dat had ik nu ook met de aardbeien-rabarbertaart die ik proefde in Gaspé (Québec) Lunenburg (Nova Scotia). Hij was vreselijk lekker, maar eigenlijk had ik er na een overvloedige maaltijd de eetlust niet meer voor. Toen ik weer een paar dagen terug was op Nederlandse bodem, bedacht ik dat ik er best een stukje van zou lusten. Omdat die Learjet er nog steeds niet van gekomen is, besloot ik dus een poging te doen de taart te kopiëren. Dat lukte bepaald niet slecht. In elk geval had ik precies te pakken wat dit gebak zo'n aparte smaak gaf: de nootmuskaat.

Aardbeien-rabarbertaart zoals in Restaurant Adams The Old Fish Factory

Nodig voor het deeg:

350 g bloem
60 g witte basterdsuiker
150 g boter
1 ei
flinke snuf zout

Nodig voor de vulling:

5 stengels rabarber
500 g aardbeien
350 g witte basterdsuiker
60 g bloem
3 eieren
1 theelepel nootmuskaat

En verder:

1 eiwit

Maak eerst het deeg: meng in een kom bloem, suiker en zout. Snijd de boter in blokjes en werk die met de vingertoppen door het mengsel tot u de structuur van grove gries hebt. Klop het ei los en meng het met een vork door het deeg; kneed daarna met de vingers tot u een gelijkmatige massa hebt. Maak hiervan een bal, pak die in aluminiumfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.

Nu de vulling: snijd de rabarber klein en hak hem nog even. Halveer de aardbeien. Meng in een kom de suiker en de bloem, voeg de nootmuskaat toe. Klop de eieren los en meng deze met een garde door het mengsel. Roer er nu de rabarber en de aardbeien door tot alles goed met het mengsel bedekt is.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Maak nu de taart: rol 2/3 van het deeg uit en bekleed er een lage taartvorm mee. Giet hierin het aardbei-rabarbermengsel. Rol nu de rest van het deeg uit tot de grootte van de taartvorm, snijd deze plak deeg in repen en bedek hiermee kruislings de taart, zodat er vanuit de taartvulling vocht kan verdampen (in Canada leggen ze de lap deeg er in zijn geheel op en snijden er dan sleuven in, maar dat is iets lastiger en toch wat minder mooi). Bestrijk tot slot de repen deeg met eiwit.

Bak de taart in een uurtje goudbruin. Eet hem warm, al dan niet met een bolletje ijs erbij (à la mode, noemen ze dat daar), of laat hem afkoelen. Lekker als dessert na een niet te zware maaltijd of bij de koffie.

1 Comments:

  • At 3 mei 2011 om 23:24, Anonymous Akke Hoekstra said…

    Ik weet dat dit al een oud recept is maar wij hebben het hier vandaag pas gemaakt. De vulling was een beetje te vochtig. Ik vermoed dat we de volgende keer twee eetlepels custard door de vulling zullen werken en ik neem aan dat mijn probleempje dan is opgelost.
    We zijn wel zo stoer geweest om er geen nootmuskaat in te doen maar kaneel.

    Maarrrrrr zodra we weer zure aardbeien uit de AH hebben en de rabarber weer wat is aangegroeid, weten we wat we ervan zullen maken.
    Het is een heerlijke combinatie!

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home