Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 oktober 2006

Lekker lekker geleuter

Vorig weekend zag ik in een winkel zo'n pakje risottorijst staan van Lassie. Normaal heeft dit totaal overbodige product niet mijn belangstelling, maar nu zag ik dat het van een opdruk voorzien was en dan wint mijn nieuwsgierigheid het steevast.

"Nu verbeterd. Nóg kortere kooktijd", stond erop.

Nóg kortere kooktijd, ja, dáár zat natuurlijk elke risottoliefhebber op te wachten. Bij Lassie hebben ze kennelijk besloten de arborio nog wat meer voor te koken. Een heel vreemde gang van zaken, want de unieke textuur die risotto zo lekker maakt verkrijg je nu juist door de ongekookte rijstkorrel eerst in olie en/of boter tot glazig aan te fruiten om pas daarna bouillon toe te gaan voegen. Door voorkoken doe je dat effect voor een groot deel te niet. En nu dus nog meer, en dat heet dan een "verbetering". Maar eens kijken op de site van Lassie (schrik niet van de jolige kreten).

Helaas: daar wordt met geen woord over de reden voor de "verbetering" gerept, en zelfs over de "verbetering" zelf is niets te vinden. Wel vinden we wat wetenswaardigheden over risotto: "Risottorijst bereid je anders dan de andere Lassie rijstsoorten. In plaats van in water, wordt de rijst 20 tot 25 minuten zachtjes in geurige bouillon gekookt". Kijk, dat weten ze dus wel, al valt er over het koken van risotto nog wel iets meer te zeggen. Maar eens kijken naar de recepten, dan. Onder "Risotto alla Milanese" lezen we: "Kook de rijst afgedenkt (sic!) ca. 12 minuten op een zacht vuur tot de risotto beetgaar en het vocht bijna opgenomen is".

Bij Lassie weet de linkerhand kennelijk niet wat de rechter doet.

echte risotto alla milanese (met de opmerking dat u voor bladpeterselie inmiddels inderdaad bij AH terecht kunt)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home