Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 oktober 2006

Hoe kies ik een recept?

Vroeger was het leven van een hobbykok relatief makkelijk. Je had een plank vol kookboeken en een map vol uitgewisselde receptjes, en daarin ging je zoeken of iets wat je wilde maken erin stond. Heel zelden vond je drie of vier recepten, soms twee, meestal maar één. En dat maakte je dan, hier en daar mogelijk iets aanpassend aan je eigen smaak.

Nu hebben we internet en ineens staat de grootste collectie recepten ter wereld tot onze beschikking. Spaghetti alla carbonara? Uiensoep? Yorkshire pudding? Chocolademousse? Duizenden, nee, tienduizenden recepten zijn er te vinden. En dan steekt een ander probleem de kop op, datgene wat de Fransen l'embarras du choix noemen: te veel bomen om het bos nog te zien. Hoe kies je uit die veelheid van mogelijkheden een goed recept? Een paar tips.

1. Gebruik uw eigen intuïtie. Meestal zult u een redelijk idee hebben hoe het gerecht behoort te smaken. Loop even de ingrediëntenlijst langs en kijk of die een beetje overeen lijkt te komen met het resultaat dat u in uw hoofd hebt.

2. Ga op zoek naar de grootste gemene deler. Sla een stuk of wat recepten na en kijk wat de onderlinge overeenkomsten zijn. Waag u, tenzij u bij een bepaald recept meteen een wow-ervaring hebt, niet aan een recept dat sterk van die middenmoot afwijkt.

3. Gebruik een Nederlands recept of een recept in de taal van het land waar de specialiteit vandaan komt. Beide hebben hun voordelen: het tweede biedt meestal meer authenticiteit, het eerste heeft het ook niet geringe voordeel dat het is aangepast aan wat er in Nederland in de winkel of buurtsuper te koop is.

4. Zorg dat u om kunt gaan met Britse en Amerikaanse maten. Britse recepten rekenen vaak in pints, quarts en ounces, Amerikaanse recepten maken gebruik van weer andere maten: hoeveelheden worden daar meestal aangeduid in cups. Deze cups zijn geen theekopjes, maar een gestandaardiseerde inhoudsmaat van een halve pint, dus 236,5 ml--iets minder dan een kwart liter dus en eerder een forse mok dan een kopje. U kunt dus een maatbeker gebruiken en de milliliteraanduiding gebruiken, of (zo heb ik het opgelost) een mok opzoeken die een inhoud van iets minder dan een kwart liter heeft en die als maatje gebruiken. Daarnaast wordt er nog gewerkt met tablespoons (ca. 15 ml) en teaspoons ( ca. 5 ml). Eventueel vindt u hier een handig omrekentooltje, maar die methode is beslist minder nauwkeurig: een omzetting van een volumemaat naar een gewichtsmaat is nooit met 100% precisie te doen.

3 Comments:

 • At 29 oktober 2006 om 20:23, Anonymous Jetty said…

  Hoi Gerrit-Jan,

  Je kunt ook gewoon de paar ingredienten die je in huis hebt googlen en kijken wat er uit de internets rolt. In mijn geval (boerenkool en rijst) kwam er een aangenaam ovenschoteltje uitrollen.

  Dat is pas echt spannend koken :-)

  Jetty.

   
 • At 29 oktober 2006 om 22:21, Anonymous Edith said…

  @ Jetty, als je al die menukaarten van restaurants wilt vermijden, probeer dan webchef.nl eens!

   
 • At 30 oktober 2006 om 19:49, Anonymous Jetty said…

  @edith

  He, dat is een handige site, thanks!

  Jetty.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home