Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 juli 2017

Welke kersen precies, Plus?


Op Twitter, vandaag. Plus had kennelijk kersen in de aanbieding. Geen idee wat ze moesten kosten, want het item is schielijk uit de online folder verwijderd. Ik gok maar gewoon op niet al te gek veel. Hoe dat zit, daar had ik het al eerder over.

Hoe dan ook vind ik het een bizar statement: "Helaas voldoen 'de' kersen dit jaar niet aan onze kwaliteitseisen". Ik kocht afgelopen zaterdag nog kersen--de eerste dit jaar want het seizoen is eigenlijk nog maar net goed op gang--die uitstekend aan mijn eigen kwaliteitseisen voldeden. Die zagen er overigens wel heel anders uit dan de kersen op deze foto. Mooi diep paars waren ze, bijna zwart. Zo krijg je ze als de uit de Betuwe komen, van een goed Nederlands ras zijn en volrijp geplukt worden. Maar dat zijn dan geen aanbiedingskersen. Dat kóst dan gewoon wat.

Die Griekse kersen zijn goedkoper dan Nederlandse en daar mag je je om op je hoofd krabben. Kersen helemaal uit Griekenland hierheen halen en ze dan nog steeds goedkoper kunnen verkopen dan het fruit uit je eigen spreekwoordelijke achtertuin? Raar, en dat kán bovendien nooit zo lekker zijn. Zomerfruit dat te vroeg wordt geplukt om nog even lekker onderweg te kunnen zijn, dat levert smaak in. Ik koop ze nooit, Griekse kersen. Ook al uit principe, omdat reizend rood fruit het milieu onnodig belast.

Waarom denk ik dat Plus met 'de' kersen Griekse kersen bedoelt? Nou, niet alleen omdat Griekse kersen in Nederlandse supers de norm zijn (geen idee of Plus die kersen van Theo Vernooij nog verkoopt, maar die waren eigenlijk--terecht--nooit in de aanbieding), maar vooral vanwege een artikel dat drie weken geleden in het blad AGF stond. Vast achterdochtig van mij dat ik zó maar een verband vermoed.

Ik heb overigens via Twitter de vraag aan Plus gesteld, maar ik kreeg vooralsnog geen antwoord. Mocht dat nog komen, dan zal ik het u in een update laten weten.

Neemt u in elk geval maar van mij aan dat er met de kwaliteit van 'de' kersen niets mis is, mits je de goede kiest en niet op koopjesjacht gaat. Je krijgt de meerprijs driedubbel terug in het eetplezier. Support your local kersenboer!!

4 Comments:

 • At 6 augustus 2017 om 11:06, Blogger Lot said…

  Ik woon op het eiland Tholen en de locale kersenboer verkoopt 8 soorten die elk op hun eigen tijd rijpen tot half augustus vertelde hij. Komende week weer eens een kilo voor 6 euro halen, ze zijn zo lekker en groot. Ik vries een deel ook ontpit in.

   
 • At 8 augustus 2017 om 19:33, Anonymous Marleen said…

  Vooral dit soort stukjes blijven schrijven! Ik deel ze graag met mijn Facebookvrienden :-) in de hoop dat ze ook weg blijven bij de supermarkt :-) ik heb je boek gelezen, was leerzaam en erg leuk geschreven!
  Nog een tip; als ik je stukjes deel op FB komt er een tekstje te staan over copyright enzo, ipv de eerste regels van het stukje. Dat vind ik jammer, want dat maakt niet nieuwsgierig om verder te lezen. Misschien dat je daar nog eens naar kunt kijken.
  Verder; keep up the good work!

   
 • At 8 augustus 2017 om 19:47, Blogger Eetschrijver said…

  Dank je wel, Marleen! Altijd fijn om dit soort berichten te krijgen, vooral op momenten dat je net wel even wat extra motivatie kunt gebruiken. Hartjes voor je!
  Ik weet dat de auteursrechtelijke vermelding in beeld verschijnt als je deelt op FB. Ik heb diverse pogingen gedaan om daar iets aan te doen, maar dat lukt niet. Eigenlijk moet ik gewoon eens af van Blogger. :-) Tot die tijd is het overigens altijd mogelijk om zelf een stukje tekst uit de blog te knippen en op de plek van dat copyright-tekstje te zetten. Is wel even extra moeite, wat jammer is.
  Hoe heet jij op Facebook? Mag je me ook per mail vertellen als je dat liever doet: eetschrijven(appeltaartje)gmail(stip)com :-)

   
 • At 29 oktober 2018 om 07:26, Blogger rose gomez said…

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   

Een reactie posten

<< Home