Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 oktober 2016

Honig zonder!

Groot nieuws over Honig! Deze fabrikant van poedertjes waarmee je soepen en sauzen kunt nabootsen heeft aangekondigd de e-nummers te gaan verbannen. "Smaak is heel persoonlijk, maar hopelijk merken consumenten er niets van", orakelt de voormalige stijfselfabrikant.

Er kwam nog meer tekst uit. "Consumenten denken dat E-nummers niet gezond zijn en daar moeten wij naar luisteren. Wij hebben erg veel moeten experimenteren met kruiden en andere voedingsstoffen om dat voor mekaar te krijgen". Ja joh, dat is me wat! Kruiden en voedingsstoffen, dat je dáár ook iets eetbaars van kunt maken. Ze moeten bij Honig wekenlang met zonnebrillen gelopen hebben toen ze dat licht zagen. Ik kan me voorstellen dat daar heel wat hersengekraak aan vooraf is gegaan. En dat dan allemaal weer in die poedertjes verwerken, liefst met minimaal gebruik van dure ingrediënten zoals groenten: hoogstandje hoor!

Goed, alle gekheid op een stokje. Want wat blijkt bij navraag? De zo verfoeide e621 wordt vervangen door gistextract. Huh? Gistextract? Wat is dat precies? Nou, dat is mononatriumglutamaat. Oftewel  e621. Laat je niks wijsmaken over al dan niet "natuurlijke herkomst" die het verschil zou maken: chemische samenstelling is chemische samenstelling en gistextract is e621.

Nee, serieus. Die e-nummers, die verfoeide e-nummers die in de perceptie van de consument de baarlijke duivel zijn, zijn in feite een vrij positief fenomeen. Nee, niet omdat ze zo'n heerlijke manier zijn om bij minimale kosten een maximum aan hoerasmaakjes in allerlei twijfelachtig knutselvoer te proppen, maar omdat ze destijds bij invoering een einde hebben gemaakt aan een wildgroei van toevoegingen die van fabrikanten allerlei fantasiebenamingen kregen. Dát zorgde er pas voor dat niemand meer wist wat hij at. Die e-nummers kun je zó in een lijst opzoeken. Je weet precies wat je binnenkrijgt--als je tenminste de moeite neemt even dat etiket te lezen. Waarna je het wijze besluit kunt nemen die troep links te laten liggen.

Al die hysterie en dat gefulmineer dat zich richt tegen e-nummers in plaats van tegen toegevoegde knutselstofjes krijgt hier dus een omgekeerd effect. De duidelijkheid verdwijnt, het stofje niet. Willen we dat? Lijkt me niet.

Intussen hebben we hier louter bombarie, fanfare en gebakken lucht. Want één ding verandert er niet bij Honig: van de groenten die zo glorierijk op de verpakking staan afgebeeld, zitten er nog altijd maar minimale hoeveelheden in de poedertjes. Maar dat zegt collega Karin al heel treffend.