Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 september 2016

Topspots: rondje culinaire voorpret


Je hebt zo'n blog niet voor niets: een beetje zelfpromotie moet kunnen op zijn tijd. Wat zeg ik? Dit blog is natuurlijk één en al zelfpromotie. Ik wil hier immers vooral aan potentiële afnemers laten zien dat ik schrijven kan en verstand heb van dingen. En uiteraard ook hoe goed ik hun adverteerders kan wegjagen door keihard en eerlijk te zijn over alles wat mij niet zint. Dat is dan weer commercieel wat zwakker van mij natuurlijk.

Maar af en toe mag ik dan toch de vlag uitsteken voor een nieuwe opdrachtgever. Zoals nu Topspots, de nieuwe website van Jan Bartelsman, waaraan ik regelmatig zal bijdragen. Het gaat om een meertalig food-fotoplatform waar een internationale media mix met teksten van vooraanstaande culinair journalisten (ja, zo staat dat in het persbericht, dat u maar weet dat ik echt wel iets voorstel!), gastronomische deals en een breed scala aan food- en interieurfotografie te vinden zijn.

TopSpots is niet zó maar de zoveelste online restaurantgids. Om te beginnen is het een curated site: wie erop staat en wie niet wordt bepaald door redactioneel beleid. Dat gaat natuurlijk in tegen de trend van sites die 100% crowdsourced heten te zijn, maar laten we eerlijk zijn: daarop wordt steeds meer gestuurd vanuit de commerciële hoek zodat bezoekers totaal geen zicht meer hebben op wat er nu van directiewege een extra zetje heeft gekregen en wat niet. Dit is puur redactie. Wel zo eerlijk en transparant.

Wat de site écht onderscheidt is natuurlijk de schitterende fotografie van Jan Bartelsman, de meervoudig bekroonde foodfotograaf. Mooie beelden die, om een perfecte en complete indruk te geven, beeldvullend uit te vergroten zijn voor zowel computer als telefoon. Daarnaast bevat het up to date recensies van de meest toonaangevende culinair journalisten en leuke extra’s. Op TopSpots vind je dus een selectie zaken, van kroegen tot sterrenrestaurants, die echt een toevoeging zijn voor een stad en de journalisten vertellen je maar al te graag waarom.

TopSpots laat ook zien welke restaurants, in samenwerking met ambachtelijke producenten, hapjes en drankjes weggeven voor gebruikers van de site. Op dit moment zijn er leuke extra’s bij diverse restaurants van o.a. kaviaar amuses van Annadutch, gin tonic sorbet van Hermit Dutch coastal gin en ijsmaker Metropolitan, mixen van Nobeltje likeur uit Ameland en garnalenkroketten van Peek uit Texel. Op de website is te zien welke verwennerij in welke restaurants wordt geserveerd. U hoeft dan alleen maar je telefoon te laten zien waarop het restaurant dat u bezoekt in TopSpots is geopend.

Amsterdam, 16 september 2016 – Gistermiddag lanceerde fotograaf Jan Bartelsman zijn nieuwe meertalige food fotoplatform waar een internationale media mix met teksten van vooraanstaande culinaire journalisten, gastronomische deals en een breed scala aan food en interieur fotografie te vinden is. De lancering vond plaats in restaurant Meneer de Wit Heeft Honger in centrum Meneer de Wit, de plek waar tevens vandaag zijn galerie Food Art Mister White is geopend.

Dat de foodfotografie van Jan Bartelsman watertandend is, is met één blik duidelijk. Daarom is het misschien wel leuk te vermelden dat in de tegelijk met de website geopende galerie Food Art Mister White aan de Baarsjesweg 203 in Amsterdam (een initiatief van Bartelsman in samenwerking met Eveline Jaeger en het restaurant Meneer de Wit, als allereerst een expositie plaatsvindt van de fotografie die voor de site is gebruikt. Deze expositie is tot 15 december te zien. Vervolgens komen er andere exposities waarin eten en drinken centraal zullen staan.

Hoe dan ook: uit eten en wat culinaire voorpret beleven? Allen naar TopSpots. Uw Eetschrijver verbond er met genoegen zijn naam aan, net als een aantal schrijvers die toch behoorlijk wat méér voorstellen dan hij. Dat eerlijk gezegd dan ook weer wel.