Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 februari 2016

Kinderen konfijten is gezond!


Hoe maak je je schoolkantine gezond? Het Voedingscentrum weet het, blijkens dit bericht dat gisteren langskwam op Twitter: je neemt een ongezonde schoolkantine en zet er als schaamlapje een schaal met appels en mandarijntjes neer. Presto!

Ongezond? Ja nou! Al even in die koelkast gekeken? Fristi, Chocomel, AA Drink en talloze fruityoghurtjes die zo'n heerlijk gezond imago hebben, maar intussen ook al bol staan van de toegevoegde suikers. Kinderen worden in deze schoolkantine dus net zo goed gekonfijt als overal elders. Al dan niet met Vinkje.

Dat Voedingscentrum zou zich de ogen uit het hoofd moeten schamen.

Overigens was het eerder van de week blijkens een item op prime time in het RTL Nieuws ook al "nieuws" dat kinderdrankjes zoals Wicky helemaal niet gezond zijn, maar eveneens tjokvol suiker zitten. De Volkskrant pakte er ook al groot mee uit.

Eh, hoezo nieuws? Waar hadden ze bij het RTL Nieuws en de Volkskrant hun ogen zitten in de afgelopen jaren?

Nee, zeg maar niets. Het hoort bij deze tijd. We wachten tot iemand in een persbericht schrijft dat iets nieuws is, en dan is het dus nieuws en brengen we het als zodanig. Of dat nu is dat er pas een jaar of twintig mierzoete drankjes worden verkocht met afbeeldingen van fruit op de verpakking om ze een gezond imago te geven of dat er weer een schoolkantine een gezonde schaal fruit heeft neergezet en nu een prachtig bord heeft gekregen.

Dat bord had het Voedingscentrum dus voor zijn hoofd mogen laten staan. En ik ga maar eens overwegen af en toe een persbericht uit te geven. Want er moeten een paar dingen eens hoognodig in het nieuws.

2 Comments:

  • At 6 februari 2016 om 10:50, Anonymous Anoniem said…

    Maar we weten toch al heel lang dat kinderdrankjes en snoepjes vol met suikers zitten en dat deze heel slecht zijn voor het kind (en de volwassenen)!

     
  • At 8 februari 2016 om 12:02, Blogger Eetschrijver said…

    Dat schrijf ik toch ook? Daarom verwondert het me ook zo dat Foodwatch er een persbericht over uitgaf maar vooral dat RTL het prompt in prime time als nieuws bracht. Kennelijk weten "we" dit allemaal toch niet zo goed als u en ik wel denken.

     

Een reactie posten

<< Home