Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

30 juni 2014

Smeren


Alweer ruim zeven jaar geleden schreef ik op deze plek een open brief aan Paul Rosenmöller, toen nog betrekkelijk kersvers voorzitter van de pas opgerichte Stuurgroep Convenant Overgewicht. Ik vroeg me toen af hoe hij erbij kwam de overheid te laks te noemen en het bedrijfsleven als voorbeeld te stellen in het bevorderen van de volksgezondheid.

Antwoord heb ik nooit gekregen en gelezen heeft Rosenmöller mijn brief vermoedelijk ook nooit. We zijn inmiddels ruim zeven jaar verder, de Stuurgroep Convenant Overgewicht heet inmiddels Jeugd Op Gezond Gewicht (JOGG) en Rosenmöller is nog steeds voorzitter, zij het niet langer kersvers. Maar zijn overtuiging in de goedertierenheid van het bedrijfsleven is hij nog steeds niet kwijt. Dat ontdekten we aan de hand van een artikel in De Telegraaf, waarin Rosenmöller laat weten het niet nodig te vinden zijn steun te geven aan een burgerinitiatief dat snoepreclame gericht op kinderen wil laten verbieden.

Waarom niet? Hij komt dat probleem zo zelden tegen. Daarentegen werkt hij wel ontzettend fijn samen met bedrijven als Friesland Campina, Unilever, Coca-Cola  en McDonald's. De laatste twee zijn ook sponsor van JOGG. Dat vindt Rosenmöller naar eigen zeggen geen probleem. Dat zijn namelijk lokale afspraken.

Je krijgt onderhand sterk de indruk dat Paul Rosenmöller helemaal nergens problemen ziet. Hij vindt waarschijnlijk ook dat het allemaal prima gaat met de gezondheid van de Nederlandse jeugd. Dat hij op geen stukken na in de buurt lijkt te gaan komen van de doelstellingen van JOGG is vermoedelijk ook geen probleem. Het wachten is vermoedelijkop een persbericht waarin Rosenmöller verklaart dat "doelstellingen er zijn om bijgesteld te worden".

Intussen gaat Unilever op lagere scholen lesmateriaal aanleveren: kuipjes Blue Band en oefenboterhammen. Daarmee kunnen de kindertjes dan een heus smeerdiploma halen. Ongetwijfeld heeft Unilever daar allemaal een flinke smak geld voor uitgetrokken--weer eens een heel andere betekenis van het begrip smeergeld.

Paul "geen probleem" Rosenmöller ziet het allemaal minzaam aan. Hij is dik tevreden en nog lang niet van plan 'm te smeren. Waarom zou hij? Het loopt allemaal toch gesmeerd?

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

2 Comments:

  • At 30 juni 2014 om 21:37, Blogger Piet said…

    Op de site euleev staat een zeer uitvoerige behandeling van het thema overgewicht. Waarom er plotsklaps zoveel overgewichtigen zijn, hoe we aan het BMI zijn gekomen en de nu al alarmerende cijfers over toenemende problemen aan het spijsverteringskanaal door onze moderne voeding. Voor wie de Duitse taal machtig is het heerlijke boek "Hunger & Lust" en de bijbehorende site: echte-eters.de

     
  • At 22 februari 2015 om 08:54, Blogger Unknown said…

    Bedankt voor de tip, Piet, de juiste naam van de site die je noemt is echter: http://www.echte-esser.de/.

     

Een reactie posten

<< Home