Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 mei 2014

Jazz voor foodies


Nee, niet echt jazz. Maar wel in zekere zin. Want ik was gisteravond bij de opening van een evenement dat qua sfeer onmiskenbare trekjes vertoonde van het North Sea Jazz Festival--maar dan met eindeloos veel beter eten en drinken en nog aanzienlijk prettiger publiek. En dat is logisch, want foodies zijn eigenlijk vrijwel altijd aardige mensen die ook nog eens weten wat lekker is. Met rommel kom je niet weg.

Goed, het Food Film Festival 2014 dus, of zoals het op het onvolprezen Twitter heet: #FFF14. Het evenement wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en omdat het meedogenloos uit zijn jasje was gegroeid in het oude Studio K is het nu verkast naar de Wester Gasfabriek in Amsterdam-West, een geweldige locatie die er precies de goede uitstraling voor heeft.

Ik woonde de opening bij die zowaar door staatssecretaris Dijksma werd verricht--een hoopgevend teken, want het laat in elk geval zien dat voedsel met alle daarmee samenhangende problematiek weer iets hoger op de politieke agenda is komen te staan. Goed, haar verhaal verzandde in de nodige vrijblijvendheid, maar het begin is er. Wie weet krijgen we straks echt mensen in regering en parlement die snappen dat voedselvoorziening, voeding en gezondheid niet geheel onbelangrijk zijn.

Aansluitend zag ik de film "Nieuwe haring", een documentaire waarin één van de slechts twee Nederlandse vissersschepen wordt gevolgd die nog op haring vissen--de rest van de vangst blijkt geheel te zijn overgenomen door hoofdzakelijk Denen en Noren. Het was een film van slow food-allure, van een verrukkelijke traagheid, Das Boot maar dan in een haringvangstvariant. In zo'n traagheid wordt elk detail groot en indringend, en dat geldt ook voor de schrijnende aspecten zoals de op het oog enorme hoeveelheid bijvangst (vooral makreel) die weer overboord wordt gemikt en die uiteraard de hele operatie niet overleeft. Het mocht in 2012 nog en gebeurt gegarandeerd nu ook nog steeds. Ook daarover is overigens een (ultrakorte) film in het programma opgenomen.

Maar wat het Food Film Festival zo leuk maakt is dat er meer is dan alleen maar film. Zo zijn er de workshops, de evenementen en vooral het restaurant. Vooral dat laatste is een must experience: voor een laagdrempelige prijs wordt een viergangenmaaltijd geserveerd die--niet verwonderlijk voor een keukenbrigade onder auspiciën van Samuel Levie en Joris Bijdendijk--absoluut sterwaardig is, waarbij het wijnarrangement een speciale vermelding verdient. Ik heb het allemaal geproefd en het is fenomenaal. Doen!

Maar dus wel snel! Food Film Festival 2014: nog vandaag en morgen.


Weekdeals (300x250)