Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

06 maart 2014

Super


Interessante actualiteit vandaag. Het Voedingscentrum kwam zo maar in het nieuws met een waarschuwing tegen superfoods. Die zijn namelijk een fabeltje, een verdichtsel, onzin. En het ergste is nog dat ons geloof in deze onzin ons duur te staan kan komen. We kunnen doorslaan in onze overtuiging. We kunnen geloven dat we een bepaald product in grote hoeveelheden moeten gaan eten of drinken. En zo lopen we het risico op een eenzijdig voedingspatroon.

Even voor de duidelijkheid: ik roep niet alleen al geruime tijd dat dat geleuter over de magie van superfoods echt wel eens mag ophouden, maar ook dat het allerbeste advies dat je qua eetpatroon kunt geven is om toch maar vooral zo gevarieerd mogelijk te eten, en vooral niet elke dag weer dezelfde zogenaamd supergezonde dingen in je mond moet stoppen.

Ik wou alleen maar dat het Voedingscentrum hierin ook wat consequenter was. Want over eenzijdig voedingspatroon en superfoods gesproken: wij moeten van datzelfde Voedingscentrum toch allemaal elke dag opnieuw zes à zeven volkorenboterhammen eten? Elke dag, zeven dagen per week, weer diezelfde zes tot zeven volkorenboterhammen omdat ze zo gezond zijn? Waarbij datzelfde Voedingscentrum ook nog heel erg waarschuwt tegen mensen die aanraden toch maar wat minder van dat eeuwige brood te eten, want zo'n advies tegen overmatig broodgebruik is toch wel heel ongezond en zelfs gevaarlijk?

En op die zes à zeven boterhammen waar we dus absoluut niet aan mogen twijfelen van het Voedingscentrum, daar moeten we dan toch ook elke dag allemaal weer Becel op smeren? Dat smeersel dat afgeladen vol zit (of eigenlijk: is gestopt) met allerlei stofjes waar je ultragezond van wordt? Dat spul waar zelfs een medicinale versie van bestaat, Pro-Activ genaamd, die je niet in de apotheek koopt maar gewoon in de supermarkt en die je dan gewoon ook aan je kinderen geeft? Een soort superfood, zeg maar? Dat moet toch ook? Elke dag opnieuw, 365 dagen per jaar?

Een ander opzienbarend bericht vandaag kwam overigens van de kant van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO. Die adviseert ons allemaal met klem om toch vooral minstens de helft minder suiker te gebruiken, en liefst zelfs met tweederde te minderen.

Grappig. Daar heb ik het Voedingscentrum dan weer niet over gehoord vandaag. Dat zemelt nog altijd vooral door over vet. Vooral niet aan twijfelen, hoor. Dat is ongezond. Laat die WHO maar leuteren.

Boekenweek voordeel

2 Comments:

 • At 6 maart 2014 om 22:47, Blogger Piet said…

  Over jouw opzienbarend bericht: Dit word becommentarieerd op www.das-EULE.de Ernährungsunsinn des Monats ! Het is een geweldige site over eten en gezondheid. Wel in het Duits. Ik hoop er nog eens een Nederlandstalige site van te kunnen maken.

   
 • At 8 maart 2014 om 10:57, Anonymous Stef (Neo Paleo) said…

  Ik geef het Voedingscentrum gelijk dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is naar de gunstige invloeden van superfoods.

  Dat gezegd zijnde zitten ze toch maar raar in elkaar met hun schijf van 5, hun Enummers en hun niet direct reageren op de WHO richtlijn (die nu toch wel flink hun geldstroom in het gedrang laten lopen door nogmaals de suikerlobby aan te spreken).

  Tenslotte is het nog een lange weg van WHO richtlijn tot overheid (alweer dat Voedselcentrum) tot laat ons hopen van niet: "suikertax".

  Toch maar weer zelf iets klaarmaken met verse producten vandaag :)

   

Een reactie posten

<< Home