Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 juli 2013

Nog maar iets lekkers voor het weekend


Het koelt gelukkig weer wat af en dan heeft een mens weer iets meer zin om in de keuken te staan. Aan de andere kant: ook weer niet al te lang, want het is weekend. Ik improviseerde afgelopen vrijdag deze pasta uit kliekjes en hij was lekker. Aangezien het weer vrijdag is, wilt u hem misschien ook eens proberen.

Ik maakte hem vrijdag met tagliatelle en had daarom de courgette met de kaasschaaf in linten gesneden. Maakt u het gerecht met korte pasta (penne bijvoorbeeld, wat wat mij betreft de voorkeur heeft), dan zou ik de courgette in blokjes snijden.

Nodig voor twee personen:

- 200 g pasta naar keuze
- 1 (restje van een) struikje broccoli
- 1 kleine courgette
- 1 kleine ui
- 10-15 blaadjes munt
- 125 ml slagroom
- rasp van 1 citroen
- sap van 1/2 citroen
- 30 g parmezaan aan een stukje
- zout, peper uit de molen, olijfolie

Zet water op voor de pasta. Snijd kleine roosjes van de broccoli, snijd de stronk in stukken en kook deze gedurende tien minuten in een tweede pannetje met wat water en zout. Pureer hem met wat kookvocht met de staafmixer en doe terug in de pan.

Snipper het uitje. Snijd de courgette in blokjes en fruit deze op matig hoog vuur in olijfolie tot ze kleuren. Voeg dan het gesnipperde uitje toe en fruit tot dit glazig ziet. Kook de pasta. Voeg bij de broccolipuree de room en laat tot ca. de helft inkoken. Breng op smaak met zout en peper en doe er de broccoliroosjes bij. Laat deze nog even een minuutje of vier op laag vuur garen. Snijd de blaadjes munt flinterdun en rasp de kaas.

Roer het citroensap door de saus, gevolgd door de citroenrasp en een kleine hoeveelheid kaas, giet de pasta af, meng deze met de courgette en de ui, schep in voorverwarmde borden, schenk er de saus over en bestrooi met de munt. Geef er de rest van de kaas apart bij.

EDIT: ook een eetschrijver is maar een mens. Ik vergat in dit recept toen ik het vanmiddag plaatste zowaar de citroen. En juist die maakt dit gerecht zo lekker fris en zomers. Vergeef mij, en mocht u deze pasta vanavond al gemaakt hebben: doe hem vooral in de herhaling!





Koele acties!

Labels:

19 juli 2013

Hoezo geen bierdrinker?


In België wordt een mopje verteld over de directeur van een Belgische bierbrouwerij die een bezoek brengt aan een Nederlandse collega. Na een rondleiding rond een uur of elf blieft hij best een glas. Later, bij een tegenbezoek, biedt hij zijn gast rond dezelfde tijd een glas van zijn eigen product aan. Zelf neemt hij echter koffie. Op de lachend gestelde vraag of hij zijn eigen product niet lust, antwoordt de Belg: "Zeker wel, maar ik drink vóór de middag nooit bier".

Mij zul je in een Nederlandse horecagelegenheid niet dikwijls aan het bier zien. Ik drink veel liever een glas wijn. Men heeft om die reden geconcludeerd dat ik geen bierdrinker ben, maar dat is een totaal foute gevolgtrekking: ik ben dol op bier. Ik weet het alleen onderhand wel met al die Nederlandse dertien-in-een-dozijnpils. Ze smaken allemaal vrijwel hetzelfde en ik snap niets van mensen die dag in dag uit weer hun eigen vertrouwde merk daarvan naar binnen klokken. Nou ja, er gaan ook mensen naar de McDonalds om daar steeds weer hetzelfde te eten.

Daarom vind ik de VS zo leuk. Nee, niet om McDonalds, maar omdat je daar overal biertjes kunt bestellen van lokale microbrouwerijen. Dat worden er steeds meer en ze worden steeds populairder. Vergeet de Budweisers: die lokale biertjes laten je weer ervaren hoeveel smaak bier kan hebben.

Zo dronk ik ooit in San Francisco één van de fijnste biertjes die ik ooit proefde: Anchor Steam. Een amber ale, maar dan beendroog met een prachtige balans van bitters en frisse smaken en mooie tonen van citrusfruit. Bijzonder smakelijk.

Maar ja, mijn laatste bezoek aan San Francisco dateert alweer van 1997, en sinds die tijd had ik het lekkers nooit meer gedronken.

Dat veranderde toen ik een paar maanden geleden tijdens een etentje in het voortreffelijke Restaurant Dwars in gesprek kwam met Rick Kempen. Rick Kempen houdt van bier en heeft er zijn beroep van gemaakt. We bespraken bier vanuit de hele wereld en hij vroeg mij wat ik nu het lekkerste bier vond. Dat wist ik wel: Anchor Steam dus. Daar had Rick zeker nog nooit van gehoord? Wis en drie had hij dat wel en hij was er zelf een liefhebber van. Sterker, hij had het in zijn assortiment.

Wat?

Kort en goed, u weet nu hoe het komt dat ik op dit moment op deze heerlijke zonnige dag zit te genieten van een koel glas Anchor Steam, uit San Francisco. Omdat Rick zo goed was voor mij speciaal een doos samen te stellen met niet alleen flink wat van het genoemde, maar ook een aantal andere smakelijke bieren uit de Anchor Brewery. Waarbij ik me inmiddels afvraag of ik de Anchor Porter toch misschien niet nóg lekkerder vind.

Enfin, ga er ook eens kijken, op de site van Bier en Zo. Zelfs als u zichzelf geen bierliefhebber vindt. Nee, misschien zelfs vooral dan.





Koele acties!

Labels: , ,

01 juli 2013

Een leucke zaterdagmorgen

Of ik zin had eens een workshop wecken mee te maken en daar iets over te schrijven, was de vraag. Dat wilde ik wel. Waar en wanneer? Eh, in Rotterdam, op zaterdagmorgen tien uur. Pfoe. Rotterdam is een flink eind van mijn pittoreske eetschrijverwoninkje en het was de avond tevoren heel laat geworden. Kortom, het eerste wecken, met mijn weckerradio, verliep wat moeizaam. Maar ik was zowaar op tijd bij Foodelicious waar de pret zich zou afspelen.

Foodelicious is een leuke winkel. Sterker, volgens mij zijn er in Nederland weinig of geen plekken waar je zo'n ruim assortiment olie en azijn kunt proeven. Verder is er nog een aardig assortiment van de betere zoetwaren (nougats, chocolades, fudges en zo meer) en nog wat worst, kaas en koelverse paté, naast een ruime sortering artikelen voor keuken en tafel. Ze hebben overigens ook een prima functionerende webshop.

Het geven van workshops is nieuw voor ze, en dat gold trouwens ook voor Margo en Harm van Picnic in the Park. Dit vrolijke stel is enige tijd geleden vrijwel per ongeluk in het inmaakwezen beland en heeft inmiddels naam gemaakt met zijn piccalilly's, chutneys en relishes die onder creatieve namen als Mediterranean Sunshine en Piccalilly Circus op de markt zijn. De kennis die ze daarin hebben verworven dragen ze nu dus ook over aan anderen. Dat doen ze relaxt, met een goede balans tussen achtergrond, product- en feitenkennis (waaronder tamelijk nuttige zaken als het voorkomen van botulisme) en praktische vaardigheden. Na een uurtje of twee ben je vertrouwd met de basisprincipes en heb je je eerste inmaaksels vóór je staan. In die tijd heb je ook nog eens een hoop plezier gehad.

Toen ik mijn eerste aarzelende schreden in kookland zette (wij schreven de jaren '60) was er voor wecken nauwelijks nog belangstelling. Oma's deden het nog omdat ze oma's waren, maar natuurlijk was het feitelijk overbodig geworden. We hadden immers die mooie naoorlogse verworvenheid de koelkast in onze keuken staan, dus al dat ouderwetsche gedoe was nergens meer voor nodig.

Daar zijn we inmiddels wel van teruggekomen. De koelkast (en dat geldt ook voor de diepvriezer) zijn bepaald geen alleskunners. Een watermeloen goed houden van juni tot december kunnen ze niet, laat staan er zulke lekkere dingen mee doen als ik die zaterdag leerde--met fijne toevoegingen als gember, koriander, chilivlokken en cayenne. Nee, ik heb nog niet geproefd want het wezen van wecken is dat je het gemaakte even laat staan. Maar het lekkers dat me van achter dat glas aanstaart, maakt me bij elke aanblik weer vrolijk. Net zo vrolijk als Margo en Harm.

Nee, ik ga beslist zo'n weckketel aanschaffen. Ik heb ze bij de kookwinkel al zien staan voor 99 euro, waarbij ik bovendien nog bedacht dat zo'n ding, met zijn instelbare thermostaat, volgens mij een prima werkbaar alternatief is voor de Roner, zo'n geval waarmee topchefs sous-vide koken en waarvoor je een veelvoud van dat bedrag moet neertellen. Zo hoef ik ook niet te zondigen tegen mijn stelregel dat in mijn keuken geen ruimte is voor dingen die maar één kunstje kennen.




Opruiming (Nederland)

Labels: ,