Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 december 2013

Serieus verzoek


Nee, maak u geen zorgen. Ik kom u niet om geld vragen. Nou ja, niet vandaag. Of in elk geval toch niet direct. Wel wil ik het even hebben over een onderwerp dat u misschien niet meteen op deze stek verwacht.

Diarree.

Ja, dat is heel onsmakelijk en het spijt me als ik uw eetlust hiermee bederf, maar het is belangrijk. Behalve onsmakelijk is diarree namelijk ook heel dodelijk. Tenminste, als je de pech hebt om, in plaats van een welvarende westerling die even een tabletje imodium slikt, een kind in een derdewereldland te zijn.. Daarvan sterven er namelijk 800.000 per jaar aan deze aandoening. Terwijl er eigenlijk zo makkelijk iets tegen te doen is.

Vandaar dat het Rode Kruis de bestrijding van diarree dit jaar hoog op de agenda heeft staan. En het de goede zaak is waarvoor dit jaar drie dj's in een glazen huis--dit jaar in Leeuwarden--gaan zitten vasten om geld in te zamelen.

Nieteetschrijven dus?

Nee, dat niet. Want in restaurant Evi in Zandvoort kreeg men het idee dat men ook wel iets wilde doen. Iets méér dan een eigen envelopje door de glazen brievenbus duwen. Een actie op touw zetten dus. En uiteraard niet vastend, want dat is strijdig met de roeping van een restaurateur.

Om een lang verhaal kort te maken: er gaan daar in Zandvoort 26 chefkoks in 24 uur 72 gerechten koken. Chefs die in totaal liefst 23 Michelinsterren vertegenwoordigen. Zoveel sterren kookten er nog nooit waar dan ook ter wereld in één etmaal in één restaurant.

Waarom gaan ze koken? Omdat ze denken dat u zich deze buitenkans niet wilt laten ontgaan. De kans namelijk om gedurende drie uur één van de slechts 30 stoelen aan de lange tafel bij Evi te bemachtigen om daar drie gangen te gebruiken waar een gemiddelde waarde van drie sterren aan hangt.

Hoe dan?

Op woensdag 18 december, als het glazen huis in Leeuwarden aftrapt, wordt op de site 24uurevi de veiling gestart voor de eerste stoel. Is die verkocht, dan kan de gelukkige voor een vast bedrag een tweede stoel bijkopen. En zo wordt er verder geveild tot alle stoelen bezet zijn.

Dat wordt vast duur. Of misschien ook wel niet. Het is te hopen van wel, want het is allemaal voor een heel goed doel. En het wordt in ieder geval heel lekker. Daar zullen mensen als Maik Kuipers van De Librije, Menno Post van De Bokkedoorns, Jan Sobecki van Chapeau, Bas van Kranen van De Leuf en Edwin Vinke van De Kromme Watergang wel voor zorgen. Om alleen nog maar de chefs te noemen die met minstens twee sterren in de Michelin prijken.

Twee namen moeten nog even worden genoemd: die van Tjitze van Dam en Frank Schipper van restaurant Evi zelf. Zij koken niet alleen mee tijdens de sterrenmarathon op 22 en 23 december, maar organiseerden ook het hele evenement. Ik sprak ze vanmiddag, ze hebben er zin in en verwachten minstens 50.000 euro op te halen. Het zou leuk voor ze zijn wanneer zou blijken dat ze dat bedrag véél te laag hebben ingeschat. Dat verdienen ze. En de goede zaak verdient dat ook.
Voordelige cadeaus voor onder de boom

2 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home