Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

20 december 2013

Driemaal liefde


Het was wel opmerkelijk: op twee achtereenvolgende dagen twee uitnodigingen voor een boekpresentatie, de eerste voor het boek "We Love Beef" van Alain Caron en Richard van Oostenbrugge, de tweede voor de titel "I love groente" van Janneke Vreugdenhil. En dan was er die derde liefde nog, die van Edwin Klaasen, die van brood en het bakkersvak houdt en die een bakboek schreef met de titel "Ik bak geweldig (jij trouwens ook)". Ik geef toe, het is allemaal alweer even geleden, maar voor wie voor een culivriend(in) of -familielid nog geen kerstcadeau heeft, is het een uitkomst. Want het kán tenslotte nog.

Hebbeboeken zijn het, alledrie, en nog voedingskundig complementair ook omdat ze over vlees, groente en brood gaan. En dan niet de treurproducten uit de super (nou ja, met de eerste twee kán dat wel, maar het zou doodzonde zijn), maar eerlijk en smakelijk spul, dat dan ook met zorg wordt benaderd.

Om te beginnen met "We Love Beef" van tv-persoonlijkheid, kookboekschrijver en kok Alain Caron en sterrenchef Richard van Oostenbrugge van Bord d'Eau  in Amsterdam: dat is een boek voor carnivoren die kwaliteit boven kwantiteit stellen. De twee auteurs behandelen het (Engelse, vandaar de titel) rund van voor naar achter en van buiten naar binnen en eten álles op. Dat is mooi en duurzaam, zelfs als je in overweging neemt dat rundvlees het vlees is met de zwaarste milieubelasting. Wat mij betreft geldt dus: niet al te vaak eten, maar áls je het eet, ga dan voor iets goeds van een ambachtelijke slager en zorg vooral dat je dit boek met zijn watertandende recepten, fantastische tips, mooie verhalen en schitterende fotografie in huis hebt.

Alle recepten zijn uitstekend maakbaar, zelfs voor hobbykoks--mits ze bereid zijn wat tijd te investeren in het boodschappen doen. Want zoals gezegd: de ingrediënten voor dit soort gerechten komen niet uit de hupsakeewinkel. Dit boek is een aanrader voor wie aan de hand van uitstekende aanwijzingen wil koken met lef en met respect voor een mooi product.

Natuurlijk staat "I love groente" van culinair journaliste en dagbladkok Janneke Vreugdenhil diametraal tegenover de vorige titel--en in andere zin dan juist weer helemaal niet. Want ook in dit groentekookboek staat respect voor mooie producten op de eerste plaats; ook hier is de receptuur van uitstekende kwaliteit en klopt alles gewoon uitstekend en is de fotografie ronduit zinnenprikkelend.

Vreugdenhil houdt van groente en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Ze is absoluut omnivoor, maar met groente heeft ze een innige liefdesrelatie. "Omdat ze zo veelzijdig zijn", zegt ze daar zelf over. "Met groenten kun je echt een beetje toveren". Ze houdt van groene blaadjes, van wortels en knollen, van pompoenen en paddo's, van bonen en erwten, van aubergines en courgettes, van tomaten en paprika's, van de familie ui, van kool & co en van nog veel meer. Met dat alles doet ze allerlei verrukkelijks. Wat mij betreft heb je voor een feestelijk diner genoeg aan dit ene boek met zijn verrukkelijke variatie waarmee je de gevreesde vleesvormige leegte moeiteloos naar het rijk der fabelen verwijst. Andere keer weer! Of niet. Ja, I love Janneke. En ú ook, als u dit boek in handen krijgt.

En dan is er nog #bakkertjezelf, zoals Edwin Klaasen al van oudsher aan zichzelf refereert op de sociale media. Hij veroverde niet alleen met zijn prachtige desembrood de harten van broodliefhebbers in het hele land, ook met zijn markante persoonlijkheid waar de passie vanaf spat weet hij de harten te stelen--een persoonlijkheid en een passie die hij met ziel en zaligheid in zijn brood én in zijn boek "Ik bak geweldig (jij trouwens ook)" weet te leggen.

Nee, dit is geen boek dat je even pakt omdat je graag voor morgenochtend een lekker desembroodje wilt bakken. Zo werkt het niet in bakkersland. Je hebt naast een aantal producten en hulpmiddelen een aantal basisbeginselen nodig en die worden je geduldig, liefdevol en beeldend uitgelegd. Als je eenderde van het boek gelezen hebt, góed gelezen zodat je weet hoe je moet kneden, hoe je ziet wanneer je deeg goed gerezen is, welke baktijd bij welk gewicht hoort, wat knuffeldeeg is en nog veel meer, kun je eens proberen aan de slag te gaan en een eigen desemtarwebrood, roggeknar of woeste knoest te bakken. En mocht dat mislukken, dan kun je in de sectie "broodproblemen" zien wat je vermoedelijk fout hebt gedaan. Bij mij gaat er geen woeste knoest meer fout, en ook mijn feestbrood met amarenenkersen, amandelspijs en een vleugje banketbakkersroom mag er wezen. Driedubbeldikke aanrader!

Dat "Ik bak geweldig (jij trouwens ook)" een onmisbaar boek is voor elke broodliefhebber kan één lezer van Eetschrijven overigens zelf constateren. Er ligt hier namelijk één gesigneerd exemplaar van dit fantastische bakboek klaar voor wie in een mailtje aan bakboek(appelttaartje)eetschrijven(stipje)nl het best duidelijk weet te maken waarom hij/zij en niemand anders dit boek thuisgestuurd moet krijgen. Ja, we blijven hier winnen, maar het zijn dan ook feestelijke tijden.

Laat maar komen, die mailtjes!

We Love Beef
Alain Caron en Richard van Oostenbrugge
Uitgeverij Carrera culinair
168 bladzijden
adviesprijs € 25,00
ISBN  978-90-4881-899-0
(ook bij bol.com te bestellen via onderstaande link: eetschrijver loves you)

I love groente
Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
160 bladzijden
adviesprijs € 19,95
ISBN  978-90-4681-594-6
(ook bij bol.com te bestellen via onderstaande link: eetschrijver loves you)

Ik bak geweldig (jij trouwens ook)
Edwin Klaasen
Uitgeverij Desemenzo (eigen beheer)
252 bladzijden
adviesprijs 29,95
ISBN 978-90-9027-648-9
uitsluitend te bestellen via http://ikbakgeweldigjijtrouwensook.nl/

2 Comments:

 • At 20 december 2013 om 20:47, Blogger Paul Oosten said…

  Ik zou naast praktijk~ ook wat meer boekenkennis moeten verzamelen inzake deeg en brood. Tot nu toe is het een moeizame relatie tussen dat materiaal en mij. Getuige mijn blog:
  http://www.family-oosten.com/blog/2012/05/16/het-monster-dat-deeg-heet/

   
 • At 15 februari 2014 om 12:26, Blogger gertjan kiers said…

  Vooral het abc van we love beef is goed gemaakt.Vooral in de tijd van marketing abc's

   

Een reactie posten

<< Home