Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 december 2013

De pravda van het VoedingscentrumDe waarheid, eindelijk. Ik weet niet hoe het met u is, eetlezer, maar zodra wie dan ook mij komt vertellen dat ik de waarheid te horen ga krijgen, flitsen er bij mij allerlei rode knipperlichten op. De waarheid, het is een mooi concept, maar in een debat is er weinig defensiever dan dat. Zoiets als een kind dat je komt vertellen dat het "echt eerlijk waar" de koekjestrommel niet heeft leeggegeten. Dan weet je al hoe laat het is.

"De waarheid op tafel", best een mooie woordspeling overigens, is de nieuwe campagne van het Voedingscentrum. Bart, Carla, Yvon, Joeri en nog een stel anderen mogen domme dingen denken en het Voedingscentrum zal ze wel even op het rechte spoor brengen.

Domme Bart veronderstelt bijvoorbeeld dat hij wel zonder brood kan. Nou, daar heeft hij het helemaal in mis. Zonder brood krijg je namelijk niet genoeg vezels en jodium binnen. Huh?

O, wacht even. De voorlichters van het Voedingscentrum bedoelen dat als je uit het door hen gepredikte eetpatroon gewoon het brood weglaat, je vezels en jodium te kort komt. Ja, dan klopt het wel. Zoals ik al eerder betoogde, is de basis voor de voorlichting van het Voedingscentrum namelijk een pragmatische mengelmoes van wetenschap en praktische helaasheden. Waarom moeten wij ons ongans eten aan brood? Omdat we het nou eenmaal vertikken om genoeg groenten te eten. En daarom mag Bart niet zonder brood. Omdat hij natuurlijk óók te dom is om voldoende groenten te eten.

O, wacht, jodium, dat was er ook nog. Ja, nee, logisch dat je daarvoor brood moet eten. Jodium zit immers van nature in brood? Sorry, maar moet ik de kolder daarvan nu echt hier nog uitleggen? Datzelfde gejodeerde zout dat bakkers gebruiken voor hun brood (en waarvan ze van datzelfde Voedingscentrum maar eens wat minder moeten gebruiken want het is veel te veel allemaal) kunnen wij ook gewoon in huis halen. Dan heet het geen bakkerszout, maar gewoon jodiumzout. Het is in elke super te vinden. En als we dat nou gewoon gebruiken om ons eten mee op smaak te brengen, hebben we al dat extra zout uit al die boterhammen die we van het Voedingscentrum moeten eten helemaal niet nodig.

Jodium, ja, hoe deden Unk en Wunk dat eigenlijk? Want die hadden geen gejodeerd zout om brood mee te bakken en trouwens geen molen en geen oven ook. En toch bleven ze fit.

Nou, Unk en Wunk aten vis en schaaldieren en ook veel eieren. Allemaal dingen die wij in Nederland niet zo gek veel eten maar die boordevol zitten met jodium, een mineraal waarvan wij elke dag ca. 150 microgram nodig hebben om onze schildklierfunctie goed te houden. Maar omdat wij Nederlanders te weinig écht eten eten met voldoende jodium erin, heeft de regering ergens in de jaren '40 bepaald dat alle bakkers gejodeerd zout moesten gaan gebruiken om hun brood mee op smaak te brengen. Eigenlijk werd ons dus een voedingssupplement door de strot geramd, ongeveer zoals toen met dat foliumzuur. En dat voedingssupplement moet nu van het Voedingscentrum nog steeds. Alsof er, zelfs voor wie niet voldoende vis, schaaldieren en eieren eet, geen andere manieren zijn om dat jodiumtekort aan te vullen.

Kijk, dat is ook allemaal waar, maar dat vertelt het Voedingscentrum er niet bij. Hoe zat het ook weer met "de waarheid"? Als het niet de hele waarheid was, heette het een halve leugen, toch?

O, sorry, ik vergeet domme Carla nog bijna. Carla denkt dat ze voor haar quiche beter crème fraîche kan gebruiken dan slagroom, omdat dat gezonder is. Het Voedingscentrum riposteert dat crème fraîche (voor de Vlamingen: in Nederland is crème fraîche iets anders dan slagroom) net zo vet is als slagroom.

Dat laatste is waar, maar hebt u het ook in de gaten? Carla wil weten of crème fraîche gezonder is en het Voedingscentrum antwoordt: "nee, het is net zo vet". Wie had het over vet? Oh, sorry, voor het Voedingscentrum zijn "vet" en "ongezond" nog altijd synoniemen.

De andere opgevoerde domdenkers heb ik maar links laten liggen. Iemand nog benieuwd waarom ik het Voedingscentrum echt niet meer serieus neem? Zouden ze dat nou zelf niet zien? Nee, kennelijk niet.


Weekdeals (300x250)

Labels: ,

5 Comments:

 • At 5 december 2013 om 10:44, Blogger E. said…

  AMEN!


   
 • At 5 december 2013 om 11:53, Anonymous Ingeborg said…

  Het voedingscentrum, de waarheid van tafel :-)

   
 • At 5 december 2013 om 13:23, Anonymous Caja said…

  Jeetje wat vergezocht. Het Voedingscentrum vertelt zelf ook dat het is toegevoegd en dat je ook vis kan eten. Maar zo lang we lekker op een overheidsinstantie kunnen mekkeren is het leuk ofzo? http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/brood/gezond-eten-zonder-brood.aspx

   
 • At 5 december 2013 om 13:46, Anonymous Culinette said…

  Dan lees ik dit overheerlijke blog en dan denk ik: "schiet nou eens op met dat boek!" Maar ja, dit blog is ook belangrijk want dit kan niet genoeg gezegd worden allemaal.

   
 • At 5 december 2013 om 16:48, Anonymous Berdien Siere said…

  ontkolderen, da's nog es duidelijke taal. dank daarvoor.

   

Een reactie posten

<< Home