Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 juni 2013

Goed nieuws (hoewel...)

Wie zei nou dat er nooit goed nieuws in de krant staat? Neem het AD vorige week. Dat had een heel opbeurend berichtje: louter door dagelijks te ontbijten, kunnen vrouwen met overgewicht hun kans op diabetes type 2 verkleinen. Het is allemaal wetenschappelijk vastgesteld door de University of Colorado. Nou, dan zit het wel goed dus. Allemaal aan de muesli!

Ja, het is wat met die universiteiten. Ze geven gretig persberichten uit en media nemen die gretig over. Het komt van een universiteit, dus zal het wel goed zijn, nietwaar? En vrijwel geen redactie lijkt erbij stil te staan dat universiteiten het dezer dagen moeilijk hebben om zichzelf financieel te bedruipen en dat er dus veel publiciteit nodig is om ze in beeld te houden.

Wat is er dan mis met dit onderzoek? Nou ja, misschien niet zo veel--behalve dat het is gevoerd met een controlegroep van n=9. Bespottelijk weinig. Nog even en onderzoekers aan universiteiten gaan hun studies baseren op hun eigen ervaringen en die van hun echtgenoot.

Ja, inderdaad. Helemaal aan het eind van het stukje staat een tussenkopje "Voorzichtig". Het zijn maar voorlopige resultaten. Vervolgonderzoek is nog nodig. Het staat er, ja.

Maar waarom moeten u en ik als lezer voorzichtig zijn? Misschien had de redactie voorzichtiger kunnen zijn en dit microstudietje als irrelevant op de spike kunnen steken. Kom maar terug als je iets hebt waar we onze lezers echt mee van dienst zijn. Zo houden media en wetenschap elkaar scherp, in plaats van zich te bezondigen aan dit soort, excuse my French, hoernalistiek.

Smartphone stuntweek

Labels: ,

1 Comments:

  • At 28 juni 2013 om 13:11, Anonymous Henk Verhaar said…

    Maar zulk onderzoek komt over het algemeen natuurlijk ook niet helemaal uit de lucht vallen. En het eigenlijke abstract lijkt voldoende van context voorzien om eea op zijn waarde te schatten, zie bijv. http://edrv.endojournals.org/cgi/content/meeting_abstract/34/03_MeetingAbstracts/OR09-2

     

Een reactie posten

<< Home