Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 mei 2013

Mythe?

Soms zie je van die dingen die je even opslaat om er later nog eens goed naar te kunnen kijken. Daarna blijven ze dan langer liggen dan je van plan was. Dat gold bijvoorbeeld voor dit artikel, dat wel eens even zal afrekenen met de mythe dat gezond eten zoveel duurder is dan ongezond. Allemaal kolder, rekent men je voor.

Ik heb er met verbijstering kennis van genomen. Kijk nou eens naar zo'n "gezond menu". 's Morgens brood, 's middags weer brood, 's avonds aardappelen, spinazie en een kipfiletje, nadat er ook al kipfilet op de ochtendboterham was gelegd. Je houdt je hart vast voor dag twee. Allemaal van de schappen van de Appie. Twee keer brood, twee keer kip. En yoghurt met cruesli. Aardappelen, groente en vlees van bij elkaar 2,74.

Gezond? Eh, nou... ziet u fruit? Nee, ik ook niet. En die maaltijd van kip, aardappelen en spinazie, zou daar 200 gram groente bij zitten? Een kilo spinazie kost bij AH 6,30. 200 gram kost dus 1,26. Dan heb je nog 1,48 over voor de aardappelen (0,96/kg) en de kip (8,19/kg). Nou, vooruit, het kan nét, al heb je voor dat geld dus alleen maar plofkip. Kipfilet is trouwens relatief duur. Je kunt veel beter boutjes of vleugeltjes eten, die zijn nog lekkerder ook. Cruesli is volgens het Voedingscentrum trouwens een uitzonderingsproduct en niet iets voor elke dag. En dat vet dat je volgens de gezondheidsjongens moet gebruiken op je brood en in je koekenpan, dat krijg je zeker van de bedeling?

Dat broodbeleg lijkt me ook niet van het allergezondste. Smeerkaas, salami en pindakaas. Ik durf bijna te wedden dat dat broodje kroket van het rechter bonnetje nog gezonder is. Je kunt, als je er dan toch op staat achter elkaar brood te eten (wat is er gebeurd met "gevarieerd"?), beter een tomaatje op je boterham snijden, dan heb je meteen weer wat groente binnen. Maar ja, tomaten zijn duur bij AH. Dat gaat 'm dus ook niet worden.

Enfin, we zien alweer wat "volgens Nederland" gezond is en hoe goedkoop dat kan zijn, vooral als je het afzet tegen elke maaltijd bij McDonalds halen. Ga nou de ingrediënten van die "ongezonde" maaltijd eens verpakt bij de super halen, en kijk dan eens wat je kwijt bent. Zo vergelijken we in elk geval appelen met appelen.

"Volgens Nederland", wat is dat eigenlijk? Dat is een initiatief van verzekeraar Achmea. En dat initiatief is genomen omdat Achmea "graag investeert in een prettige samenleving door met elkaar in gesprek te gaan". En dat leidt dan tot dit soort onderbuiks gereutel, waarvan de auteurs duidelijk van toeten nog blazen weten. Achmea zou zich de ogen uit de kop moeten schamen voor de manier waarop speciaal redacteur J. van Leiden dit thema aan heeft gepakt.

Maar is gezond eten nou inderdaad duurder dan ongezond? Naar mijn mening ook niet, en dat heb ik al eens eerder uitgelegd. We eten over het algemeen niet ongezond omdat het goedkoper is, maar omdat het makkelijker is. Een zak chips hapt makkelijker weg dan een appel. Een pizza in de oven schuiven kost minder moeite dan groenten snijden, wassen en bereiden en daarna de pan afwassen. Over moeite gesproken, al eens geprobeerd via dat handige tooltje Appie spinazie uit de kiezen bij AH? Gewoon 's doen: "spinazie" invullen en kijken wat er gebeurt. Ja, precies, verbijsterend nietwaar? Maar dat is weer een heel ander chapiter.

Hoe dan ook, die moeite is naar mijn stellige overtuiging het voornaamste probleem, niet zozeer het geld. Een kroket wordt nooit goedkoper dan een appel en een hamburger met alles erop en eraan nooit goedkoper dan een bloemkool. Maar je moet er wél meer moeite voor doen en iets verder voor vooruit plannen. En dat is iets dat mensen die het al moeilijk hebben doorgaans niet zo makkelijk doen.

Heb ik een oplossing? Nee. Maar een correcte diagnose--niet zo'n grote-stappen-snel-thuis leuterverhaal van zo'n Achmea-dochter met haar nobele doelstelling--lijkt me een goed begin.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Labels: ,

5 Comments:

 • At 16 mei 2013 om 00:33, Anonymous bert said…

  Ik mis het woord 'vullng'. Chips (vet) vult meer dan een lekker appeltje terwijl een zak chips wel degelijk duurder is dan een appeltje.
  Daarbij lees ik toch weer 2 x het woord kroket in het verhaaltje. Stop daarmee!! Ga in anti-krokettentherapie.

   
 • At 16 mei 2013 om 09:11, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Bert, de kroketten werden mij aangereikt. Zij staan in het rechter kassabonnetje in het artikel waar ik gehakt van maak.

  Overigens vind ik dat je niet moet neerkijken op een kroket. Een goed bereide kroket (en ik maak ze regelmatig zelf) is een glorieus iets: smeuïge, hartige ragout in een krokant jasje. Het lijkt me dat je eerder in therapie moet als je daar een overmatige afkeer van hebt.

   
 • At 20 mei 2013 om 11:41, Anonymous Anoniem said…

  N.a.v. Achmea: Een belangrijke is, dat verzekeringen geen flauwekul moeten verkopen, maar eens moeten checken wat bij hen door specialisten wordt gedeclareerd (core business). In praktijk hoor ik dat mensen die daarop wijzen eigelijk het bos in worden gestuurd,
  All-inall maakt het de gezondheidszorg veel duurder.

  Ria

   
 • At 23 mei 2013 om 04:47, Blogger Odette Sprong said…

  De aardbeien kosten dit jaar 4 euro per 500 gram.. Dat is ongeveer evenveel als een pond plofkipfilet. Ik weet niet waar we naar toe gaan, maar de tijden dat ik een bak druiven voor onder de drie euro gezien heb beginnen ook schaars te worden. Ik kan me qua vers fruit over het algemeen alleen nog appels en peren veroorloven en soms iets op de markt. Verder houdt ik het steeds meer bij diepvriesgroenten, omdat het anders onbetaalbaar wordt als je op een minimuminkomen zit. Nu is het allemaal nog wel te doen, maar het wordt steeds krapper allemaal.

   
 • At 2 juni 2013 om 14:16, Anonymous paulvdhart said…

  De prijsvergelijking baseren op uitsluitend de Ah-tarieven maakt de vergelijking inderdaad behoorlijk mank.

  Gelukkig zijn er ook goedkopere supers, en bijvoorbeeld Turkse supertjes, of de zaterdagmarkt.

  Als je dan ook nog eens de acties en reclames volgt, dan kun je aanzienlijk goedkoper uitkomen dan alles als een op holgeslagen Randstedeling maar bij Appie in je karretje te pleuren. Excusez le mot.

   

Een reactie posten

<< Home