Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 mei 2013

GM wordt groen

Even voor de duidelijkheid: GM staat hier voor Gault Millau, één van Frankrijks meest eerbiedwaardige gidsen op eetgebied. En van die gids is nu dan een groene versie verschenen. Groen niet zozeer als in milieurvriendelijk (hoewel...) maar als in geheel uitgaand van de groente en het fruit in onze dagelijkse dis, zowel uit als thuis. Want groente, zo vinden de initiatiefnemers van deze gids, moet maar eens af van zijn stiefmoederlijke rol. Dat is namelijk een stuk gezonder, zowel voor ons al voor de wereld.

En dus werd op woensdag 8 mei in restaurant Niven in Rijswijk de allereerste Groene Gault Millau Benelux gelanceerd, een gids waarin het helemaal om groenten en fruit draait. Je vindt er adressen in van restaurants waar briljant met groenten wordt gekookt en van winkels waar je uitstekende groenten en fruit aanschaft. Daarnaast staan er tips in van chefkoks die met groenten en fruit hun sporen hebben verdiend: Jonnie Boer, Niven Kunz (groentenkok van het jaar 2012) en Gert De Mangeleer. Ook zijn er nog een aantal recepten, al leunen die wel sterk op het gebruik van apparatuur van sponsor Princess.

Het is eigenlijk bizar gesteld met die groenten in onze maaltijd. Amper dertig jaar geleden waren ze--althans in Nederland--zonder meer het referentiepunt van elke warme maaltijd ("Wat eten we vanavond?" "Rode kool"). Maar groenten zijn, zonder twijfel onder invloed van de horeca en uiteraard door de toegenomen welvaart, steeds meer op het tweede plan geraakt. Wat eten we anno 2013 vanavond? Biefstuk! En dat terwijl we al een aantal jaren een trend zien waarin weer steeds minder vlees wordt gegeten, zowel uit overwegingen van gezondheid als van duurzaamheid.

Het was reden voor de vermaarde Vlaamse groentenkok Frank Fol om hard aan deze kar te gaan trekken. Hij vindt dat chefs zich meer op groenten moeten gaan concentreren en meer gebruik moeten maken van de (naar zijn zeggen) ruim 60 verschillende manieren die er bestaan om groenten te bereiden. De restaurantmaaltijd moet weer voor 2/3 uit groenten bestaan en voor hooguit 1/3 uit vlees en vis in plaats van omgekeerd. De eerste mijlpaal is nu een feit, met de Groene Gault Millau 2013. Fol: "In deze groene bijbel hebben we tips verzameld waarmee je groenten met een smakelijke, gezonde en praktische keuken kunt verenigen. De lezers vinden er bovendien interviews met voedingsdeskundigen, tips om de dagelijkse maaltijden zo gezond mogelijk te maken en nuttige adressen waar je groenten en fruit kunt kopen, zowel groentemarkten als direct bij de producent of de groothandel".

Tijdens de presentatie (gevolgd door een lunch waarin Niven Kunz liet zien hoe spannend zo'n maaltijd kan zijn waarin groenten de spotlights krijgen) werden tevens de vier genomineerden bekendgemaakt die onderling gaan uitmaken wie van hen de titel "Beste Groentenrestaurant van Nederland 2014" mag gaan voeren. Dit zijn 't Diekhuus in Voorst, Groenland in Driebergen, Chique in Alphen aan de Rijn en de Kromme Watergang in Hoofdplaat. De jury zal in de komende tijd samen met Frank Fol de genomineerde restaurants bezoeken. Ook voor het restaurant dat de lekkerste groentegerechten voor kinderen serveert is er een speciale onderscheiding. En ook wij kunnen meebeslissen: op www.denkgroenten.info kan er gestemd worden.

Echt heel veel restaurants staan er momenteel nog niet in de Groene Gault Millau. Nederland moet het stellen met een schamele 17 adresjes, België doet het met 31 adressen iets beter. Dat ligt ongetwijfeld mede aan het feit dat deze filosofie nog veel terrein te winnen heeft, maar toch: een chefkok als Jonathan Zandbergen van 't Veerhuys in Almere zou hier met zijn fenomenale "Menu de Légumes"  toch bijvoorbeeld een plaats in verdiend hebben.

Desondanks is de Groene Gault Millau voor de groentenliefhebber beslist een aanrader. Al was het alleen maar omdat zo'n mooi initiatief aanmoediging verdient. En omdat hij CO2-neutraal geproduceerd wordt.

De Groene Gault Millau
Frank Fol e.a.
Uitgeverij De Groene Gault Millau
228 blz.
Adviesprijs 15,95
ISBN 978 90 7927 307 2
Tevens voor 15,95 rechtstreeks en zonder bezorgkosten te bestellen bij degroenegaultmillau.info


Voordeel (234x60)

Labels: