Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 april 2013

Vet gezond!


En hup! De gemeente Den Haag bindt de strijd aan tegen overgewicht bij jongeren en doen dat met bovenstaande slogan. Gezond is vet, nee, dat kun je niet zó maar omdraaien. Een koe is een beest en een beest lang niet altijd een koe. Maar toch: gezond en vet in één kreet, daar werd het hoog tijd voor. Er is namelijk meer gezond dan ongezond vet, en misschien is er zelfs wel helemaal geen ongezond vet. Want ook verzadigd vet lijkt door de jongste onderzoeken steeds meer uit het beklaagdenbankje te worden getrokken.

Het Voedingscentrum heeft dan weer zijn eigen relatie met vet. Ze moeten ook wel, want met die domme, ongenuanceerde kreet "Let op vet" waarmee ze een aantal decennia geleden alle vet groepsgewijs in de ban werd gedaan, hebben ze zich danig in de voet geschoten. Hoe dan ook, vorige week publiceerde dit nationale eetvoorlichtingsinstituut zijn nieuwste vetwijzer.

Maar let op: die vetwijzer heeft tegenwoordig de titel "Gezond en minder gezond vet". Over "ongezond" hebben ze het niet meer. Ja, ook bij het Voedingscentrum wordt men wijzer, al gaat het mogelijk wat ver om het over "vet wijzer" te hebben. Een beetje laat zijn ze ook, maar dat heb je met olietankers ook. Het duurt lang voor ze bijdraaien.

Nu nog een suikerwijzer. Want vooral op dat vlak is nog flink werk aan de winkel. Kom op, mensen van het Voedingscentrum. Met jullie tijd mee!


Weekdeals (336x280)

Labels: ,

1 Comments:

  • At 9 april 2013 om 04:23, Blogger Kees Van Iwaarden said…

    Ik heb nog steeds geen goed woord over voor dergelijke voedingsonzin. Zoet broodbeleg als vruchtenhagel, appelstroop e jam verdient nog steeds de voorkeur van het VC. Rest in peace wat mij betreft. Afschaffen dat domme instituut.

     

Een reactie posten

<< Home