Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 april 2013

Nieuw! Naast WC-eend nu ook WC-vink!

Beste eetlezers, nu allemaal even zwijgen, want De Wetenschap is aan het woord. En als De Wetenschap iets te melden heeft, dan past ons slechts deemoedige stilte. En wat weet De Wetenschap dan wel vandaag? Dat het Vinkje de gezondere keuze gemakkelijk maakt. Ja, daar hoort u van op, wil ik wel wedden. Het Vinkje roept dat al jaren, maar nu zegt De Wetenschap het ook.

Interessant artikel. Het opent met de melding dat de Vrije Universiteit Amsterdam wetenschappelijk bewezen heeft dat consumenten die consequent op het Vinkje letten fors minder verzadigd vet, suiker en zout binnenkrijgen, maar daar mogen we verder niets over weten. Wel over een onderzoek uit Wageningen, dat veel verderop in de tekst even summier voorbij komt en waarin op prettig vrijblijvende wijze percentsgewijs de pluspunten van een "Vinkje-menu" worden bezongen, eraan voorbijgaand dat zo'n menu per definitie geen enkel vers, onbewerkt en onverpakt product bevat. Nou, op uw gezondheid!

Voor het overige komt de ene WC-eend na de andere iets over het Vinkje kwaken. Jaap Seidell wijst erop dat het Vinkje goed in elkaar steekt en dat bijna 90 procent van de consumenten het keurmerk herkent. Universitair hoofddocent Matthijs Dekker van WUR looft de innovatiekracht van het Vinkje. Felix Cohen van het Voedingscentrum meldt dat er daadwerkelijk behoefte is aan het Vinkje. Ik weet het niet, hoor, maar krijgt u daar nou ook zo'n marketinggevoel van?

Gelukkig heeft voedingswetenschapper Seidell ook nog iets ten gronde te melden: "Je kunt nooit onbeperkt eten van producten met het Vinkje. Dat geldt voor appels en peren net zo goed. Wie zich aan een gematigd en gevarieerd dieet houdt met Vinkje-producten, boekt aantoonbaar gezondheidswinst".

Ik heb een vraag aan professor Seidell: wordt bovenstaande zin minder waar wanneer je er die drie woorden "met Vinkje-producten" uithaalt? Zal ik u het antwoord vast geven? Nee.


Voordeel (234x60)

Labels: ,

1 Comments:

  • At 16 april 2013 om 16:32, Blogger Liesbeth Oerlemans said…

    Weer een leuk stukje, mij (de directeur himself :-)) volgen ze via twitter, omdat ik ook grappen maakte over het Vinkje. Overigens staat er nu soms ook een vinkje op groenten en fruit. Dat hoeft niet aan die criteria te voldoen. Duidelijk toch voor de consument?

     

Een reactie posten

<< Home