Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 april 2013

Bangmakerij met bangmakerij bestrijden?

Kijk, ik ben zelf ook bepaald geen liefhebber van het product margarine. En wat margarine allemaal claimt ons voor goed te doen, dat neem ik met forse korrels zout. Zo is het zeker een feit dat Becel Pro-Activ de cholesterolspiegel in het bloed helpt verlagen, maar staat het bij lange na niet vast dat een lagere cholesterolspiegel in het bloed ook minder risico betekent op hart- en vaatziekten. En het allerbelangrijkste argument tegen margarine blijft wat mij betreft dat het gewoon niet te hachelen is. Voor mij dus alleen maar echte boter--met mate uiteraard.

Maar je kunt ook compleet doordraaien. Zo werd ik van diverse kanten gewezen op een stukje dat ons wel eens even zal vertellen wat voor vreselijke risico's we nemen als we dat duivelse product margarine eten. Ondermijning van ons immuunsysteem! Verstopte kransslagaders! Kanker! Arteriosclerose! Dood en verderf! En het bevat 27 stoffen die ook in verf zitten.

Nou ja, dat laatste zou waar kunnen zijn. Boter bestaat trouwens ook voor een groot deel uit stoffen die ook in verf zitten, en hetzelfde geldt voor uw en mijn lichaam. We hebben het hier dan ook over het verderfelijke diwaterstofmonoxide (H2O). Ja, dat is schrikken.

Er is meer dan genoeg tegen margarine in te brengen. Dat het overbodig is. Dat het altijd wordt samengesteld volgens de laatste stand van de wetenschap, die in het verleden nogal eens flink de plank mis heeft geslagen en dat vermoedelijk nog altijd met regelmaat doet. Maar dat er in margarine "zeer grote hoeveelheden transvetzuren" zitten is bijvoorbeeld een pertinente leugen. Die informatie dateert van enkele decennia geleden.

Onderaan het stukje staan wat bronnen die de auteur heeft nageslagen. Ze zijn in algemene termen gehouden (verwijzen dus niet naar specifieke publicaties) en bovendien niet aanklikbaar. Ik heb ze daarom maar even voor u bezocht. Eén ervan is een vraag- en antwoordsite die eigendom is van een internetreclamebedrijf. De andere twee zijn spamsites. Ja, de credibiliteit is groot.

Wie niet als bron is vermeld, is Michael Pollan, terwijl er driftig is geshopt in diens boek "Een pleidooi voor echt eten", met name waar de auteur van het stukje het heeft over de desinteresse die micro-organismen aan de dag leggen voor margarine ("het schimmelt of rot niet eens"). Overtuigend, vooral aangezien we voortdurend beschimmelde boter zien. O nee, toch niet.

Ja, de margarinelobby is blij met dit soort stukjes. Daar kunnen ze naar wijzen om staande te houden dat de tegenstanders van hun product louter complotdenkers zijn waar een steekje aan los zit. Zo kun je ze lekker op één hoop gooien met die individuen die ervan overtuigd zijn dat de EU ons probeert te vergiftigen met E-nummers. Of dat je van light-frisdrank dóóhóóhóód gaat. Of dat breedbeeld-tv's diabolische boodschappen verbergen.

Volk dus waarvoor de waarheid niet spectaculair genoeg is. En waar een weldenkend mens niet bij wil horen. Ik in elk geval niet. En u ook niet.


Voordeel (234x60)

Labels: , ,

3 Comments:

 • At 12 april 2013 om 06:38, Blogger Kees Van Iwaarden said…

  Heb je ook andere stukjes gelezen op InfoNu? Dan ben je er vast en zeker achtergekomen dat iedereen daar zijn al dan niet paranoïde hersenspinsels ongecontroleerd kan uitbraken, jawel, nog tegen een vergoeding ook. Omdat het er sober professioneel uitziet worden die stukjes door onwetenden vaak geciteerd als zijnde de waarheid. Kritiek is zo goed als onmogelijk. Een onzichtbare redactie beoordeelt of jouw reacties geplaatst worden, hetgeen zo goed als nooit het geval is.

   
 • At 25 april 2013 om 13:09, Anonymous Hippo said…

  Van leven ga je dood! Hartstikke bewezen! Laten we er iets tegen doen! Help!

  Sja, de pest is dat sommige mensen serieus redeneren (denken is het niet): "Het staat op het net DUS is het waar."

   
 • At 7 juni 2013 om 01:29, Anonymous Max H said…

  Je hebt het over complotdenkers. Het is me niet helemaal duidelijk hoe je daartegenover staat. Zijn volgens jou alle complotdenkers gek? Of alleen maar bepaalde? Of...?

   

Een reactie posten

<< Home