Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 maart 2013

Shocking choco


Neenee, hoewel het bovenstaande er spectaculair uitziet en zeer zeker ook zo smaakte, bedoel ik dat bepaald niet met shocking. De afgebeelde creaties zijn fantastisch, maar blijven een klassieke toepassing van chocolade. Dat gold ook voor een aantal andere producten die topchocolatiers zoals Kees Raat van Metropolitan gisteren in het Amsterdam Hilton hadden uitgestald. Briljant, maar nog steeds klassiek.

Interessanter was een mini-proeverij van chocolade met wijn. Geen rode, zoals je hier en daar al een paar jaar ziet, maar witte. Ik proefde een tweetal prachtige combinaties met chenin blanc, waarvan één beendroog en één late harvest. Mooi!

Vervolgens werden de aanwezigen vergast op een lichte standing lunch waarvan alle gerechten door chef Franz Condé waren bereid met chocolade. We kregen achtereenvolgens Maultaschen met ricotta en chocolade, geelvintonijn met kaviaar en witte chocolade, tagliolini met chocolade, gorgonzola en champignons (subliem was dit!--men heeft beloofd mij het recept ervan te sturen, dus dat houdt u van me te goed), saltimbocca met chocolade en polenta en dikke chocolademelk in Italiaanse stijl met lobbige room, dit laatste omdat Roberto Payer daaraan zulke fijne herinneringen heeft uit zijn kindertijd. Sommelier Francesco had bij de gehele lunch een fabelachtig wijnarrangement bedacht, met combinaties waarvan de tranen van ontroering me in de ogen sprongen. Het complete menu is in de komende tijd, zo kregen wij te horen, ook te bestellen in Roberto's restaurant in het Amsterdam Hilton.

Dat kán dus allemaal met chocolade, wat natuurlijk de oude Azteken en Maya's al bekend was: zij gebruikten chocolade als hartig ingrediënt en het waren de Spanjaarden die ontdekten dat je het ook kon zoeten. Zoals zo vaak is de versie van de overwinnaar de bovenliggende gebleken--ten onrechte, zoals iedereen weet die de Mexicaanse keuken beter kent dan van de stereotiepe Tex-Mex eethuizen met hun fajitas die de wereld overwoekeren.

Dit festijn in Roberto's restaurant had natuurlijk een reden, en die reden was wat aandacht genereren voor het evenement Chocoa dat van 8 tot 11 maart in Amsterdam gehouden wordt. Dit nieuwe evenement over duurzame cacao en betere chocolade omvat een internationaal congres, een publieksfestival en een masterclass voor chefkoks. In het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), het Scheepvaartmuseum en Hilton Amsterdam gaat het om inspireren, leren en vooral ook proeven. Het festival, dat nu zijn première beleeft maar dat jaarlijks gehouden gaat worden, is bedoeld om het gebruik van duurzame cacao te bevorderen. Speciale aandacht gaat uit naar ‘fine or flavour’ cacao. De karakteristieke smaakkenmerken van deze cacao bieden een scala aan mogelijkheden voor de verwerking in gerechten. Het evenement vindt plaats in Amsterdam, de regio met 's werelds grootste volume van cacaoverwerking en de grootste cacaohaven ter wereld.

Een evenement dat tot doel heeft goede (dus ook duurzame) chocolade en de veelzijdigheid daarvan op de kaart zetten had zelfs zonder bovengenoemde verbluffende demonstratie zeer zeker kunnen rekenen op mijn sympathie, want hoewel het beter begint te gaan is er nog altijd veel te veel jammerlijk slechte chocolade te koop en is het naar goede kwaliteit nog veel te veel zoeken. Dat moet beter en dat kan ook, zoals in het recente verleden bijvoorbeeld met koffie al is bewezen. En aangezien duurzame cacao momenteel nog geen 10% van de wereldproductie bedraagt, is ook daar een inhaalslag te maken. Ik zeg: mooi initiatief!

Informatie over toegang en tickets via de website: www.chocoa.nl.