Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 maart 2013

Kaas keuren

Temidden van een Nederlands eetlandschap waarin kleinschalige kwaliteit steeds meer plaatsmaakt voor de naam- en smakeloze massaproducten die de schappen van de super bevolken, is er één product dat vooralsnog stand weet te houden. Eén product? Een enorme familie producten, zoals ik deze week weer vaststelde toen ik zitting nam in de jury van Boerenkaas Cum Laude. Wat een verscheiden- heid! En wat een kwaliteit daarbinnen! Ga er maar aan staan om daaruit De Beste te kiezen.

En de beste kiezen, dat was dinsdag mijn taak, samen met een drietal andere juryleden met wie ik de eer had aan tafel te zitten. Wij gevieren proefden de inzendingen in de categorie "kaas met een verhaal". Kaas dus die niet volgens één van de traditionele regels gemaakt is. Kaas met durf. Kaas met originaliteit. En kaas waarbij, toegegeven, ook wel eens de kaasplank nogal misgeslagen is. Wie niet waagt, die niet wint tenslotte.

Bij de boerenkazen (naar schatting driekwart van het totale aantal inzendingen) heeft de proefjury geen doorslaggevende rol. Die worden daags tevoren eerst door een technische commissie gekeurd, die kijkt of de gaatjes wel precies zijn zoals ze moeten zijn, of er geen inwendige scheurtjes in de kaas zitten, dat soort dingen. Die technische keuring telt voor éénderde mee in het eindoordeel. Maar bij de "kaas met een verhaal" geldt dat niet. Die moet lekker zijn en een mooi verhaal hebben. De kaas van onze voorkeur ging er dus per definitie met de prijs vandoor. Een zware verantwoordelijkheid.

Ik kan u zeggen, eetlezer, dat wij gevieren bijna een uur met twee kazen op tafel hebben gezeten waarvan er één De Winnaar moest zijn. We hadden al eens aan een arbiter gevraagd of we ze niet gelijk mochten laten eindigen, maar dat mocht niet. Ofwel de Wilde Weide van Kaasboerderij De Vierhuizen in Zoeterwoude moest winnen, ofwel de kaas met szechuanpeper van Kaasboerderij Booij in Streefkerk. We hebben flinke kuilen in de halve kazen geschaafd, proevend en opnieuw proevend, wikkend, wegend en elkaar vertellen dat 't toch zonde was van de verliezer.

Uiteindelijk kwam de Wilde Weide toch als nipte winnaar uit de bus en natuurlijk was dat verdiend. Heerlijk, zo'n kaas van koeien die behalve gras ook allerlei wild gewas, kruiden en bloemen mee naar binnen krijgen en fijn dat zo'n weide wordt beheerd op een manier die Moeder Natuur goedkeurend zou laten knikken. Een verrukkelijke kaas die u wat mij betreft beslist moet kopen. Maar ik zeg er meteen bij: proef toch ook die kaas met szechuanpeper van Marijke Booij eens. Zij experimenteert regelmatig met exotische toevoegingen aan haar puike kaas en ik moet zeggen: dat is elke keer raak. Binnenkort ga ik eens bij haar op bezoek om te zien hoe ze 't doet.

Omdat we zoveel tijd kwijt waren met jureren in onze eigen categorie, heb ik niets van de inzendingen in de andere categorieën kunnen proeven, wat wel een beetje jammer is, maar je kunt niet alles hebben. De overige prijzen werden als volgt verdeeld:

Boerenkaas
1. Kaasboerderij de Hooiberg, Bladel (foto: boerderijzuivel.nl)
2. Mts.Van Blokland, Biddinghuizen
3. Gebr. Van der Plas, Sassenheim
4. VOF De Wit "Houtdijk", Kamerik
5. Mts. Verweij, IJsselstein

Oude boerenkaas: Mts. Verweij, IJsselstein
Boerenkruidenkaas: Kaasboerderij De Gelder, Tijnje
Boeren-Leidse kaas met sleutels: Mts. Heemskerk - Van der Geest, Oud-Ade
Geitenkaas van de boerderij: De Mèkkerstee, Ouddorp
Kaas van de boerderij: Mts. Van der Geest - Van der Burg, Oud-Ade
Boerenkarnemelk: Fam. Reinders, Wilp-Achterhoek
Boerenyoghurt: Den Elder, Well
Boerenboter: J.A.M. van der Burg, Berkel en Rodenrijs (won vorig jaar in de categorie boerenkarnemelk)
Overige boerderijzuivel: de hangop van VOF Kaasboerderij Schellach (won vorig jaar in de categorie boerenboter)

Naast bovenstaande winnaars mogen er nog 20 andere deelnemers tijdelijk het predicaat Boerenkaas Cum Laude voeren, omdat ook hun kaas volgens de jury tot de absolute top behoort. Een overzicht is hier te vinden. Ook nog leuk is de collage van foto's van de twee jureringsdagen op YouTube.


Lentekriebels

Labels: , , ,