Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 maart 2013

Hoe het allemaal goed gaat komen

Het gaat helemaal niet goed met het consumentenvertrouwen. Ja, nee, niet alleen als het om het uitgeven van geld gaat: ook ons eten vertrouwen we niet meer. Daar is in elk geval staatssecretaris Dijksma van overtuigd, die dan ook gisteren in gesprek ging met de voedselsector. Die vindt het namelijk begrijpelijkerwijs erg belangrijk dat u en ik gewoon onbekommerd zijn producten in ons karretje mikken om er thuis even onbezorgd de tanden in te zetten.

Daarom komt er dus een nieuwe werkgroep. Een werkgroep die gaat zorgen voor informatievoorziening tussen overheid, bedrijven en consumenten. Nee, niet alleen naar de consumenten toe. Die informatie is er al en die noemen we reclame, u weet wel, met Karin Bloemen en zo. Kennelijk wordt dit anders. Deze informatiestroom moet gaan leiden tot strengere controles op de voedselkwaliteit en stevige straffen voor wie de hand licht met de regels.

Dijksma vindt bovendien de weg van de boer naar de supermarkt te lang en hoopt dat de werkgroep daarvoor een oplossing aandraagt. Kijk, dat is mij nu uit het hart gegrepen, al lijkt me de oplossing meer voor de hand liggen als we eens niet zo automatisch uitgaan van de supermarkt als eindstation. Mogelijk komt de task force ook nog wel tot die overtuiging. Je moet altijd optimistisch blijven.

Mogelijk was het de vrees daarvoor die Dick Boer, opperhoofd van Ahold, bewoog om eveneens gisteren een gloedvol betoog te houden om ons duidelijk te maken hoe erg hij het wel vindt dat wij consumenten totaal niet meer weten waar ons eten eigenlijk vandaan komt. Dat koetje boe niet alleen melk geeft maar ook biefstukjes levert. Dat eieren uit een kip komen. Dat sperzieboontjes worden verbouwd door een boer in Kenia, Egypte of Zimbabwe. Nou ja, dat laatste hoeft er misschien van Dick niet zo expliciet bij.

Ook Dick Boer vindt het héél erg dat consumenten niet meer op het etiket kunnen vertrouwen. Denk je lekkere runderballetjes te eten, blijk je de mond vol te hebben van Bonfire. Maar aan de andere kant is het allemaal niet erger dan dertig jaar geleden. Aha, het is duidelijk wat Dick bedoelt: u en ik begrijpen het allemaal gewoon verkeerd. Nou, daar zal Appie dan wel eens even wat aan doen.

De gotspe.

Want laten we het maar weer eens gewoon recht voor de raap zeggen: het meest probate middel om te voorkomen dat producenten de hand lichten met de samenstelling van ons voedsel is ervoor te zorgen dat die producenten kunnen bestaan zonder de kluit beentje te lichten. Om ze niet uit te knijpen dus, met opgelegde prijsmaatregelen die in feite precies hetzelfde bewerkstelligen als wat de kartelwetgeving wil tegengaan, maar die niet strafbaar zijn als een marktgigant ze in één keer aan een hele sector oplegt in plaats van omgekeerd.

Dat Dick Boer hier als een Pontius Pilatus staat te verklaren dat hij het allemaal zo verdrietig vindt maar zijn uiterste best zal doen er allemaal iets aan te doen is godgeklaagd. Een schrijnender vorm van de vos als bewaker van het kippenhok is er niet.


Elektronica Sale

Labels: ,

4 Comments:

 • At 7 maart 2013 om 16:34, Anonymous Felicita said…

  Jammer dat de dick van link eh linke dick; sorry de link naar dick 't hier niet doet. Heet die man echt 'boer' vanachter?

   
 • At 7 maart 2013 om 16:50, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Linkje is intussen gefikst. En ja, Dick heet écht Boer.

   
 • At 7 maart 2013 om 19:29, Blogger Paul Schoonhoven said…

  Krijgen we weeeeeer een werkgroep die op het 'probleem' gaat studeren.
  Ik zit daar niet op te wachten. Een consument die anders wil hoeft daar ook niet meer op te wachten.
  In tal van grotere steden zijn ondertussen genoeg mogelijkheden voor een consument die bereid is om duurzamer zijn/haar eten te kopen. Voor veel consumenten is dat 'lastig', want niet in de buurt. Daarvoor zijn ondertussen tal van online-bestelmogelijkheden die ervoor zorgen dat het spul netjes thuis wordt afgelevert.
  Ik zit dus niet meer op de resultaten van een 'werkgroep' te wachten, waarbij het dan ook nog eens een tijd duurt tot dat tot daadwerkelijke verandering in de traditionele keten gaat leiden.

  Ik heb ondertussen zelf gekozen om mn geld te besteden waar transparant gewerkt wordt.

   
 • At 7 maart 2013 om 21:16, Blogger Angelika said…

  Misschien een idee dat de Eetschrijver in zo'n werkgroep gaat zitten?

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home