Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 maart 2013

Het ijsseizoen


Op 21 maart begint het ijsseizoen, zo is van hogerhand gedecreteerd. Daarbij mag het niet hinderen of er op die dag her en der nog flink wat ijs uit het zwerk neerdwarrelt. Zelf zat ik in de absurde situatie dat ik mijn pittoreske eetschrijverswoninkje verliet onder een knalblauwe hemel maar nabij de hoofdstad des lands in somber en soppig winterweer belandde. Kom dan maar eens in de stemming.

Enfin, Bij Kees Raat lukt dat altijd wel, gelukkig, en daarbij komt dat wat mij betreft het ijsseizoen geen begin en geen einde kent. IJs mag altijd, dit in tegenstelling tot aardbeien, asperges en meer van dat seizoensgebonden spul. Dat u gewoon even weet dat ik echt niet altijd zo streng ben.

We waren vooral in de Metropolitan Deli van Kees Raat uitgenodigd om te vernemen wat de ijssmaak van 2013 zou gaan worden. Nee, niet flauw doen en roepen dat dat natuurlijk margarita is, want het is chocolade. En dat is natuurlijk fijn, want chocolade is lekker en chocoladeijs dus ook, vooral als het van goede chocolade is gemaakt. Dat is Kees Raat wel toevertrouwd.

Kees is in Italië gaan rondkijken en heeft daar vast kunnen stellen dat er niet zo maar één smaak chocolade te koop was en ook niet het obligate trio puur, melk en wit, maar chocoladeijs in allerlei varianten zoals met sinaasappel, gember, violet, peper, hazelnoot en zelfs tomaat. Dat gaat in Nederland dit jaar ook gebeuren, ten bewijze waarvan wij een palet met acht smaken chocoladeijs te proeven kregen: met noten, met gember, met kersen, met sinaasappel, met rode peper en zo meer. Heerlijk.

Nog iets interessanter vond ik het kleine uitstapje naar restaurant Anna een paar panden verderop, waar we wat combinaties kregen van ijs met hartige gerechten: een blini met coquille, kaviaar en ijs van aardappel, een rundertartare met oestertempura en ijs van knolselderij, een duo van roggebrood en katenspek met ijs van doperwten.

Eigenlijk vind ik dat een veel interessantere trend: dat zoet niet meer noodzakelijk beperkt blijft tot het dessert en hartig niet meer tot voor- en hoofdgerecht, maar dat we alle basissmaken (zout, zuur, bitter en zoet) door de hele maaltijd heen tegen kunnen komen, terwijl tegelijkertijd koud en warm steeds vaker in één gerecht te vinden zullen zijn. Dat maakt een maaltijd, mits met smaak en onderscheidingsvermogen toebereid, een stuk spannender.


Voorjaarsopruiming

Labels: , ,

1 Comments:

  • At 23 maart 2013 om 11:05, Anonymous Carla said…

    Helemaal eens met de laatste alinea! Je ziet het (gelukkig) ook steeds vaker, zeker bij de ware smaakkunstenaars.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home