Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 februari 2013

Paarden eten

Het was groot nieuws, onder meer bij PowNews, in de Volkskrant en Het Parool: het beroemde hoofdstedelijke biefstukrestaurant Piet de Leeuw zou paardenbiefstuk serveren. Volgens de jongste berichten zou eigenaar Loek van Thiel dat inmiddels ook "bekend" (sic!) hebben.

Wat nou nieuws? Het bovenstaande (klik hier voor leesbare tekst) is afkomstig uit een boekje dat op 3 februari 2007 werd gepubliceerd bij het 30-jarige bestaan van een andere Amsterdamse biefstukbakker, Café Loetje. Is er toen ophef over geweest? Natuurlijk niet. Er is ook niks mis met paardenbiefstuk. Mijn oma at het bij voorkeur en in het Belgische stadje Vilvoorde wil men van oudsher van niks anders dan pjerrenbuufstek weten.

Het is wat met dat paardenvlees. In de supermarkten Plus, Coöp, Boni en Nettorama ligt lasagne van het merk Primafrost. Omdat importeur Lensing niet kan garanderen dat daar niet stiekem paardenvlees in is verwerkt (dat het erin zit, is dus nog niet eens zeker), heeft de nVWA deze supermarkten gesommeerd de lasagne ter plekke te vernietigen.

Kijk, dat vind ik nu pas echt pervers. Dat er paardenvlees in lasagne zit hoort uiteraard op het etiket te staan, geen twijfel aan. Maar met paardenvlees is dus niks mis en die lasagne is prima eetbaar. Er zijn in Nederland mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn en nog los daarvan is het vernietigen van voedsel vanuit een oogpunt van duurzaamheid niet meer van deze tijd. De nVWA zou zich op dit punt de ogen uit de kop moeten schamen.

Enfin, die paardenvleeshysterie heeft één pluspunt: dank zij alle ophef zijn er ineens weer aan alle kanten mensen nieuwsgierig geworden hoe paardenvlees smaakt en de vraag is geëxplodeerd. Als dat nu nog even zo doorgaat, wordt paardenvlees straks zo schaars en duur dat het volgende schandaal bestaat in iemand die lasagne met paardenvlees aanbiedt terwijl er in werkelijkheid rundvlees in zit.

Hopelijk is tegen die tijd de procedure bij de nVWA dan wel gewijzigd.

Extra veel voordeel met kortingscodes

2 Comments:

 • At 16 februari 2013 om 11:18, Anonymous Emiel Bax said…

  Goed stuk!

   
 • At 17 februari 2013 om 11:24, Blogger Daily stuff and more.. said…

  Ik reed eens voor de lol mee met een chauffeur die voorverpakte, gesneden groenten naar supermarkten bracht. Aan het eind van de dag werd het overschot naar een opslag gebracht waar het in enorme containers werd gedumpt voor vernietiging. Groenten waarvan de houdbaarheidsdatum nog lang niet verstreken was.
  Ik denk dat de gemiddelde mens geen idee heeft van wat er verloren gaat. En ik begrijp niet dat hier niet ingegrepen wordt.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home