Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 februari 2013

Annabel

Gisteren was Annabel Langbein weer even in Nederland, en wel in het buitengewoon prettige restaurant Vork & Mes van Jonathan Karpathios. Mocht u dat nog niet kennen, dan deze raad: spoorslags daarheen. Want Jonathan doet ontzettend leuke dingen in de keuken met producten die voor 80% uit eigen moestuin en kas komen. En dat dan ook nog op een schitterende stek: het hoofdpaviljoen van de Floriade 2002. Op een mooie zomeravond is er bijna geen plek waar ik liever zou zijn.

Maar Annabel Langbein dus. Hier kan ze gewoon rondlopen, in Nieuw-Zeeland waar ze vandaan komt is ze een nationale beroemdheid en staat de teller van huishoudens waar nog geen boek van haar op de plank staat inmiddels op 1731.

Annabel is een indrukwekkende verschijning waarachter een no-nonsense lady schuil gaat, die wars is van culinaire capriolen en fröbelkokerij. Haar keuken is ongekunsteld en puur, ze mag graag zelf in de moestuin bezig en er is voor haar geen andere manier van eten dan eten met de seizoenen. Ze wil dat je van eten gelukkig wordt en goed beschouwd is dat een heel fijne manier om naar eten te kijken. Haar recepten stralen dat ook uit.

Tijdens haar vorige trip naar Nederland, in de zomer van 2012, had ik haar een half uur voor mezelf, onder het genot van een glas wijn op een Utrechts terras. Ik vroeg haar onder meer hoe ze zelf dacht dat het kwam dat haar boeken niet alleen in haar thuisland maar ook overal elders op de wereld zo'n succes is. Zij was ervan overtuigd dat dat kwam doordat ze met haar visie op eten een universeel gevoel aanboorde, waarbij het niet uitmaakt wat de plaatselijke ingrediënten zijn waarmee je kookt, als je het maar doet met hart voor je ingrediënten, voor je resultaat en voor degenen die de maaltijd met je delen. Het klinkt als een cliché, maar het is best iets waar we van tijd tot tijd aan mogen worden herinnerd.

Annabel Langbein was deze keer in Nederland ter promotie van de soft cover versie van haar jongste kookboek De Free Range Cook, en van dat boek mag ik een exemplaar weggeven aan een Eetlezer. Kans maken? Stuur dan een mailtje naar eetschrijven(appeltaartje)gmail(punt)com waarin u vertelt waarom u en niemand anders dat watertandende boek boordevol even simpele als smakelijke recepten toegestuurd moet krijgen. Volgende week maak ik de winnaar bekend. Omdat het leven zó simpel kan zijn.